Teknologiindustrin kräver satsningar på innovation

Teknologiindustrin vill trefaldiga stödet till Business Finlands innovationsprogram. Bild: Ari Sundberg/SPT

Enligt intresseorganisationen Teknologiindustrin får regeringen inte resignera inför nolltillväxten. Organisationen efterlyser bland annat en statlig klimatfond.

Teknologiindustrin kräver att regeringen investerar i forskning och innovation för att förbättra konkurrenskraften inom teknologibranschen.

"Om vi tillåter att företag inom teknologiindustrin går i konkurs kommer Finland att förlora en del av sin konkurrensfördel. Det har vi inte råd med", säger direktör Matti Mannonen på Teknologiindustrin i ett pressmeddelande.

Den finska teknologiindustrins produkter och tjänster står för hälften av landets export.

"Företagen inom teknologiindustrin finansierar 70 procent av alla privata investeringar i forskning, utveckling och innovation. Industrin och exporten formar ryggraden i vår konkurrenskraft", säger Heikki Kuutti Uusitalo, chef för innovationspolitik på Teknologiindustrin.

Teknologiindustrin föreslår bland annat att regeringen grundar en klimatfond och trefaldigar stödet till Business Finlands innovationsprogram. Teknologiindustrin vill också sänka elskatten, utveckla utsläppshandeln och begränsa strejkrätten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning