Teknologer bjuder in till egen självständighetsbal

BALFIXARE. Ingrid Schulman, Alina Huldén, Julia Myllyviita och Alexandra Bruncrona framför de svenskspråkiga teknologernas nationshus Urdsgjallar. Bild: Leif Weckström

I år är det många som ordnar fester och mottagningar med självständighetstema för att det är jubileumsår. I Otnäs möts de stiligt klädda svenskspråkiga studerandena av inget mindre än en stråkkvartett i kväll.

Det grå nationshuset Urdsgjallar tornar upp sig i novembervätan i Esbo. Här har studerandena i Otnäs i över femtio år kunnat umgås på svenska. I kväll gör Teknologföreningen något den aldrig gjort tidigare, nämligen ordnar en bal för över 200 personer. Balen är en del av Finlands officiella hundraårsprogram och gästerna möts av en stråkkvartett.

– Det blir inte en middag till bords utan mingel, dans, musik och tal, säger Alina Huldén som är vice ordförande och sekreterare i Teknologföreningen.

Det är många andra som kommit på idén att ordna en självständighetsfest lagom till Finlands jubileum. Många hörde av sig till HBL när tidningen nyligen ställde en fråga om saken. En del läsare ordnar en festlig mottagning under självständighetsdagen varje år medan andra passar på med middag eller cocktailfest för att det är hundraårsjubileum i år. En läsare hörde till och med av sig från Stockholm.

På Urdsgjallar, ritat av Kurt Moberg och som dessutom råkar vara ett av Finlands främsta exempel på brutalistisk arkitektur, har ett entusiastiskt gäng planerat självständighetsbalen sedan i våras.

– Under första mötet hade vi egentligen tänkt att det inte skulle bli så högtidligt. Men sedan tänkte vi, nej klart vi ska ha en bal! säger Alexandra Bruncrona, en av arrangörerna.

Att balen blir av just i kväll och inte den 6 december beror på att den då skulle ha krockat med studentkåren vid Aaltouniversitetets egen fest i Dipoli som hålls då. Evenemanget marknadsförs till och med som Finlands största självständighetsfest. Man väntar sig 2 000 gäster, vilket är 100 personer mer än antalet gäster på presidentslottet i år.

Balfixartruppen på Teknologföreningen består också av Julia Myllyviita, Ingrid Schulman, Teresia Borgman, Janina Hedström och Linus Holmlund. En del är aktiva i nationens styrelse, andra inte.

Huldén, Bruncona, Myllyviita och Schulman är överens om att det frivilligarbete de lagt ned på att ordna balen inte bara är roligt utan också ger en god grund för framtiden.

– Jag har tidigare varit med och ordnat en stor tävling. Att ringa upp sponsorer var inte nytt den här gången. Men visst har jag lärt mig nya saker också nu, säger Alexandra Bruncrona, som studerar energi- och miljöteknik.

Gruppen ser tendenser till att det är tufft att få folk att jobba frivilligt, eller att gå med i styrelser under studietiden.

– Man kan få höra "varför lägger ni tid på det här när ni inte får pengar för det?". Jag tror att folk inte vågar ta på sig ansvar. Men de förstår inte hur mycket man lär sig av det, säger Julia Myllyviita, som studerar kemi-, bio- och materialteknik.

– Under arbetsintervjuer brukar arbetsgivaren lyssna då jag säger att jag varit med och ordnat evenemang. Jag har utvecklats som människa under min tid på Teknologföreningen, säger Bruncrona.

Kraven på en allt tuffare studietakt påverkar möjligheterna för att engagera sig i studielivet. Universiteten uppmuntrar till exempel så många som möjligt att avlägga minst 55 studiepoäng om året.

– I fjol lade jag märke till att det var svårt att få folk att ta emot ansvarsposter. Det var nästan omöjligt, säger Bruncrona.

Alina Huldén är en av de studeranden som valt att satsa på styrelseuppdraget heltid. Hon studerar maskinteknik.

– Man får jobba med stora grejer. Men det är också okej att göra en tabbe. Alla hjälper en för stödnätverket finns där, säger hon.

En fest som alla har råd med

Balfixargänget har fått mycket tack för självständighetsbalens biljettpris: 20 euro. För en studerande kan en frack eller långklänning gräva ett djupt hål i plånboken.

– Vi ville hålla priset lågt så att så många som möjligt kan komma. Även om klädseln är högtidsdräkt är det okej att komma i mörk kostym eller cocktailklänning, säger Ingrid Schulman, som är studiechef i Teknologföreningen.

Hon studerar bioinformationsteknologi.

Det är bland annat tack vare två stipendier och understöd som biljettpriset håller skälig nivå. Även Tekniska föreningen i Finland är med och ordnar balen.

Balfixargänget berättar också att något historiskt har inträffat på Teknologföreningen. För första gången i nationens 145:åriga historia har man nu fått en kvinnlig kurator. Vendla Sandström valdes in för tre veckor sedan.

– Det är egentligen jättekonstigt att vi aldrig haft en kvinnlig kurator. Bara de senaste tre åren har vi till exempel haft två kvinnliga ordföranden i styrelsen, säger Huldén.

Länge var de tekniska utbildningarna i Finland förbehållna män. Den första kvinna att utexamineras till ingenjör från Polytekniska institutet var Jenny Markelin år 1905. Institutet var en föregångare till Tekniska högskolan som i dag är Aaltouniversitetet.

Balarrangörerna har lagt märke till att inte heller Teknologföreningen har lika stor andel manliga medlemmar som den kanske haft tidigare.

– Ibland blir det till och med kö till damtoaletten, säger Myllyviita och ler.

Tittar man på ansökningarna om medlemskap till TF i höst var 37,7 procent kvinnor och 62,3 procent män. Teknologföreningen har sammanlagt 750 ordinarie medlemmar.

Specialdesignad drink

Teknologföreningens bal kommer också att gästas av mer långväga resenärer: studerande vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Danmarks Tekniske Universitet i Kongens Lyngby kommer till Otnäs för att gratulera Finland.

Tillsammans med de andra gästerna kommer de att få beundra en utställning. Studerande har fått skicka in bidrag där temat har varit Finland och frihet. Bland annat kommer gästerna att få se en legoinstallation på ett ångkraftverk av Albert Rehnberg och höra dikten Kamratskapets högborg av Jimmy Nylund.

Teknologernas Cocktail- och barkulturklubb har också mixat en specialdrink till självständighetsfesten i kväll.

– Visst är det lite nervöst nu. Hoppas att folk njuter av balen. Vi har alla varit så taggade då vi jobbat med förberedelserna, säger Schulman.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning