Teknikfiasko à la Iowa hotar Nevadaval

Väljare köar för att förtidsrösta i Nevada, där Demokratiska partiet håller nomineringsmöten på lördag. Bild: John Locher/TT-AP

Väljarna verkar taggade men kommer tekniken att hålla? Demokrater räds att helgens nomineringsmöten i Nevada, den första primärvalsdelstaten med betydande spansktalande befolkning, drabbas av ett rösträkningsfiasko likt det i Iowa.

– Det kommer att bli en total katastrof.

Uttalandet fälls med viss bävan av en valarbetare i Nevada, som inte vill uppge sitt namn, för tidskriften Politico. Hen har just deltagit i en utbildning inför helgens nomineringsmöten.

Valarbetaren är inte den enda som uttrycker oro. Politico har talat med flera inom partiet som luftar farhågor för att det hastigt hopsnickrade systemet, där valresultat ska rapporteras i ett Google-dokument med hjälp av surfplattor, inte kommer att hålla. Andra är orolig över hur säkra internetanslutningarna vid de 2 000 vallokalerna egentligen är.

Övergav app

Det nya systemet, inklusive rapportformulären, har kommit till sedan delstaten hastigt övergett den app man hade tänkt använda sig av – en app som liknar den som resulterade i rösträkningsdebaclet i Iowa för drygt två veckor sedan. Men alla tar inte emot teknikskiftet med öppna armar.

– Gamla damer tittade på mig och sa "oh, så vi ska ha Ipads", berättar en skeptisk volontär som deltog i en tvåtimmarskurs i förra veckan.

En annan person varnar för att många frivilliga inte ens gått den senaste kursen, utan fortfarande enbart är utbildade i hur man använder appen.

Biden-revanch?

Ökendelstaten Nevada är tredje ut i primärvalskalendern. Trots sin relativt ringa befolkning, cirka 3 miljoner invånare, tillskrivs den stor vikt främst på grund av sin minoritetsbefolkning. Hela 29 procent av invånarna är spansktalande latinos, en grupp som både Vermontsenatorn Bernie Sanders, som leder i de nationella opinionsmätningarna, och exborgmästaren Pete Buttigieg, som leder kampen om delegater, bedöms ha svårigheter att nå fram till.

Det är här den tidigare vicepresidenten Joe Biden hoppas på revansch, efter svaga resultat i Iowa och New Hampshire.

För just spansktalande väljare i Nevada är invandring den viktigaste frågan följd av sjukvård, ekonomi och utbildning, skriver lokaltidningen Las Vegas Review-Journal med hänvisning till en färsk opinionsmätning.

– Nevada lär ge oss en fingervisning om utvecklingen på supertisdagen, säger den demokratiske kampanjstrategen Colin Strother till Las Vegas Review-Journal om kampen om de spansktalandes röster.

På den så kallade supertisdagen den 3 mars går 14 delstater till urnorna, bland dem folk- och minoritetsrika Kalifornien och Texas.

Långa köer

Demokratiska partiet har gång på gång hävdat att entusiasmen inom partiet är stor, att dess medlemmar är taggade på uppgiften att besegra Republikanernas Donald Trump vid presidentvalet i november.

Därför var det låga valdeltagandet i Iowa en besvikelse. Men vid primärvalen i New Hampshire sattes rekord och de långa köerna vid Nevadas förtidsröstande, som pågick mellan i lördags och i tisdags, ses som ett gott tecken.

– Jag är så förtjust över att (så många av) Nevadas demokrater röstade redan på första dagen … vi ser fram emot ett betydande valdeltagande på nomineringsmötesdagen, säger Nevadademokraternas ordförande Fredricka Whitfield till nyhetskanalenCNNom uppgifterna att 18 000 personer hade röstat i lördags.

Vid det förra presidentvalet 2016 deltog totalt 84 000 demokrater i Nevadas nomineringsmöten.

Så här ser stödet ut nationellt och i de aktuella primärvalsstaterna samt för de aspiranter som toppar opinionsmätningarna om vem Demokraternas väljare vill se som presidentkandidat. Vi redovisar även antalet delegater. För att väljas till partiets presidentkandidat krävs stöd av 1 991 delegater, som fördelas genom primärval och nomineringsmöten.

Parallellt anser 45,2 procent av amerikanerna att president Donald Trump gör ett bra jobb.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

Öken- och bergsdelstaten Nevada ligger i västra USA. Den gränsar till Utah i öster, Arizona i sydost, Kalifornien i väster samt Oregon och Idaho i norr. Den har drygt 3 miljoner invånare, varav 29 procent spansktalande och 10 procent svarta.

Nevada kallas också Silver-staten och dess motto lyder "Allt för vårt land".

Huvudstaden heter Carson City. Största stad är Las Vegas, känt för sina många hotell och kasinon.

De första européer som kom till området var spanska missionärer på 1700-talet. Nevada tillföll USA efter kriget mot Mexiko 1848 och blev en delstat 1864.

I opinionsmätningarna inför Demokraternas nomineringsmöten den 22 februari leder den tidigare vicepresidenten Joe Biden med ett stöd på 21 procent. Därefter kommer Vermontsenatorn Bernie Sanders med 17,5 procent och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren med 11,5 procent.

Källor: US Census Bureau, NE.se, Real Clear Politics

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning