Teini tolv sekunder från medalj

Marika Teini har ett silver och två brons på medaljkontot från VM. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

De nordiska länderna dominerade på långdistans då Olav Lundanes tog hem segern i herrtävlingen och Tove Alexandersson var den snabbaste damen. Bästa finländare var Marika Teini med en fin fjärdeplats.

Det blev dubbelsegrar för Sverige och Norge på långdistans i orienterings-VM i Östfold.

På damsidan dominerade svenska Tove Alexandersson med att ta guld med en marginal på över sex minuter till tvåan, landsmaninnan Lina Strand. Guldet var Alexanderssons åttonde i VM-sammanhang under karriären och fjärde i följd på distansen.

Tredjeplats gick till schweiziskan Simona Aebersold, som kom i mål endast tolv sekunder före finska medaljhoppet Marika Teini. Finländaren hölls länge med i medaljstriden men farten räckte inte helt ända in i slutet.

Då Teini kom i mål meddelades det att hon diskvalificerats, vilket väckte stor häpnad hos VM-silvermedaljören från i fjol. Orsaken var att även om Teini besökt den sista kontrollen registrerades hon inte i systemet.

Men endast några stunder senare kom beskedet om att diskvalificeringen dragits tillbaka. Enligt det nya regelverket kan prestationen accepteras ifall det är tydligt att tävlaren besökt kontrollen – vilket klart syntes i tv-sändningen.

– Jag är säkert världshistoriens enda person som är nöjd med en fjärdeplats. Placeringar inspirerar inte mig så mycket, utan jag är nöjd över att jag kunde prestera på egen nivå, säger Teini i Orienteringsförbundets pressmeddelande.

Av de övriga finländarna gjorde Venla Harju ett starkt lopp och platsade på delad sjätte plats, dryga tio minuter från Alexandersson. Merja Rantanen kom i mål som sjuttonde orienterare.

På herrsidan var det värdnationen som tog en dubbelseger. Olav Lundanes vann inte helt lika överlägset som Alexandersson på damsidan men kom i mål en och en halv minut före tvåan, landsmannen Kasper Fosser. Också för norrmannen är VM-guldet det fjärde i följd.

– Jag vet inte om det bara var jag som var trög i början eller om Kasper var vassare där. Men jag är nöjd. Som barn var det alltid på just långdistansen jag ville hävda mig själv, berättar Lundanes enligt Yle.

Tredjeplatsen avgjordes mellan schweizarna Daniel Hubmann och Matthias Kyburz. Denna gång var det Hubmann som löpte snabbare och kröntes därmed till bronsmedaljör.

Med i herrarnas långdistans var två finländare – Elias Kuukka och Miika Kirmula. För den förstnämnde blev det karriärens bästa VM-placering, fjortonde, medan Kirmula, sextonde, inte riktigt levde upp till förväntningarna.

– Det var ingen enkel tävling. I början kom jag lite segt i gång men orkade ändå jobba ända till slut. Någon bra flow hittade jag inte, men ändå var placeringen karriärens bästa, säger Kuukka till Orienteringsförbundet.

VM i orientering fortsätter på fredag med medeldistansens finaler.

Herrar: 1) Olav Lundanes NOR 1.30.09, 2) Kasper Fosser NOR 1.31.48, 3) Daniel Hubmann SUI 1.33.07, 4) Matthias Kyburz SUI 1.33.10, 5) Ruslan Glibov UKR 1.33.24, 14) Elias Kuukka FIN 1.37.47, 16) Miika Kurmula FIN 1.39.55.

Damer: 1) Tove Alexandersson SWE 69.00, 2) Lina Strand SWE 75.16, 3) Simona Aebersold SUI 75.50, 4) Marika Teini FIN 76.02, 5) Sabine Hauswirth SUI 78.26, 6) Venla Harju FIN 79.14, Karolin Ohlsson SWE 79.14, 17) Merja Rantanen FIN 84.27

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning