Tegnell sommarpratar: "Får väga orden på våg"

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell blir sommarvärd i årets Sommar i P1 i Sveriges Radio. Bild: Mattias Ahlm

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell blir sommarvärd i årets Sommar i P1 i Sveriges radio. Kommer vi att få veta hur diskussionerna har gått vid matbordet hemma hos mannen som blivit symbol för den svenska strategin? Nja, även fortsatt håller han ganska hårt på privatlivet.

Anders Tegnell är medveten om att vissa kan se med kritiska ögon på hans medverkan.

– Det är definitivt något som har legat i vågskålen, att det är så mycket fokus på myndigheten och alla som jobbar där. Så att man då är med i ett sammanhang som kanske inte känns enbart 100 procent seriöst kommer ju att diskuteras förstås, säger han.

Men den andra vågskålen väger tyngre.

– Det är ett spännande program. En sådan klassiker, så det är svårt att tacka nej tycker jag.

Bredare inblick

Hans företrädare har också varit med tidigare, så det känns trots allt inte särskilt kontroversiellt, säger han.

– Nu ska jag inte bara prata om pandemin, men det är något väldigt många är intresserade av, och det här blir en möjlighet att prata lite bredare och föra fram en del aspekter som inte varit så lätta att föra fram tidigare.

Det senaste halvåret har han synts nästan dagligdags på de myndighetsgemensamma presskonferenserna om coronaläget i Sverige. Då har hans röst varit myndighetens. Med Sommar i P1 blir rollen i mångt och mycket en annan.

Nu ska Anders Tegnell själv driva berättelsen framåt, inte bara stå och svara på frågor.

"Det är ett spännande program. En sådan klassiker, så det är svårt att tacka nej tycker jag", säger Anders Tegnell om beslutet att tacka ja till "Sommar i P1". Bild: Mattias Ahlm

– Det är en utmaning förstås. Det märker man nu när man ska skriva ned en sådan text, att det är ett lite annat sätt att kommunicera på, åtminstone än vad jag har gjort på sistone.

Trivs du i rollen som berättare?

– Jo, men det gör jag nog ändå. Jag har ju skrivit en del genom åren, kanske inte berättelser på det här viset, men ändå förklarande texter och sådant.

Programmet kommer handla om den pandemi vi alltjämt befinner oss i ("lite inblickar i hur jag har upplevt det"), blandat med mer personliga reflektioner kring varför han hamnat där han är.

– Det kommer nog en del som inte framgått tidigare. Men jag tycker det är väldigt viktigt för mig att ha ett privatliv. Framför allt min familj är definitivt på andra sidan gränsen.

Väga orden på våg

Som statsepidemiolog i en ännu pågående pandemi som lett till den kanske värsta krisen i modern tid i Sverige torde programmet få mycket uppmärksamhet. Det funderar han på när han skriver.

– Det gör ju att man får väga sina ord på våg hela tiden. Kanske är det lättare för dem som "bara" tar sin personliga historia, medan det här ju är en historia som alla av oss är en del av och har levt med, och tycker och tänker saker om.

Musiken i programmet vägrar han att yppa ett ord om. Det får bli en överraskning.

– Men jag hoppas att de som lyssnar lär sig något av programmet, och kommer ifrån det och känner att de kanske har lite mer insyn i de här månaderna än vad de hade haft annars.

Anders Tegnells Sommar i P1 sänds den 24 juni.

… att professor Björn Olsen, som i mångt och mycket har varit Anders Tegnells motpol i coronadebatten under våren 2020, också ska sommarprata:

– Jag tänker inte så mycket på det. Han har sina tankar om det här och sin uppfattning. Ibland ligger vi nära varandra och ibland ligger vi långt ifrån varandra. Vi har träffats under många år i diverse olika sammanhang.

… andra sommarvärdar som han tyckt om:

– Det är väl ganska många kända namn som man kommer ihåg. Hasse och Tages olika program, jag kommer även ihåg så pass gamla som Torsten Ehrenmark, journalisten på sin tid som gjorde fantastiska sommarprat. Så det finns många.

… han har diskuterat sin medverkan med Folkhälsomyndigheten:

– Nej, det här är ju ändå min personliga grej. Så det har jag inte gjort.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning