Kritik mot Päivi Räsänens medverkan i tv-underhållning

Riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) gömde sig bakom Jaguarens mask i familjeprogrammet Masked Singer. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva, MTV3

Päivi Räsänens medverkan i MTV3:s Masked Singer fortsätter väcka reaktioner. – Som publik söker man sig till ett sådant program för att få god stämning, ha det roligt, ha det kul tillsammans med familjen. Så om det kommer någon som faktiskt vill förtrycka dig och förgöra dig, då blir det ju riktigt, riktigt fel, säger Ted Urho.

Att riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) var kändisen som gömde sig bakom "Jaguarens" mask i lördagskvällens underhållningsprogram Masked Singer fick panelmedlemmen Christoffer Strandberg att reagera. På måndagen hade över 24 000 följare gillat hans inlägg på Instagram där han skriver att han "skarpt motsätter sig att profiler som Räsänen tas till ett sådant program".

"Masked är ett unikt program just eftersom det är oskyldigt och mycket opolitiskt", skriver han.

En av dem som uttrycker sitt stöd för honom är Ted Urho. Han är verksamhetsledare för tankesmedjan Agenda, har ställt upp i kommunalvalet i Helsingfors för SFP, och belönats med priset Regnbågsankan för sitt "engagemang i hbtiq-frågor både i offentligheten och i bland annat Regnbågsankans och Setas styrelse."

Regnbågsankan heter nu Regnbågsallians Svenskfinland. Seta arbetar för lika rättigheter oberoende av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Programmet Masked Singer är tänkt att vara roligt och samla familjen, för Ted Urho fram. – Om det kommer någon som faktiskt vill förtrycka dig och förgöra dig, då blir det ju riktigt, riktigt fel. Bild: Sofie Fogde/SPT

Urho betonar att han ser yttrandefrihet som en grundläggande värdering i en demokrati och rättsstat. Men han anser att det i detta fall har svikit i omdömet hos produktionsbolaget och tv-kanalen.

Visst, i populärkulturen finns det en lång tradition av att ta in politiker i nöjesprogram, lyfter han fram. På 1990-talet deltog presidentkandidaterna i parfrågesporten Tuttu juttu och i Tanssii tähtien kanssa har till exempel Centerns Antti Kaikkonen dansat.

Men nu, betonar Urho, handlar det om ett program där kändisen till en början är dold bakom en mask, och där det inte informeras om deltagarna i förväg. Det har stor betydelse menar han.

– Då du i Masked singer tar in en kontroversiell politiker tar du bort valmöjligheten för publiken därhemma. Det blir fel, särskilt om det är någon som du tycker att är jättebra och du hejar och klappar, och sedan ser du att aha, det här är samma människa som vill frånta dig och din familj dina rättigheter.

Enligt Ted Urho är det här kanske något som man ur majoritetsperspektiv inte tänker på, men som är uppenbart ur minoritetens synvinkel.

– Det tror jag att man också som svenskspråkig kan relatera till. Tänk om det skulle komma någon som är enormt kritisk till det svenska i Finland, vill förbjuda det svenska språket eller frånta oss våra rättigheter.

Räsänen förvånad över reaktionerna

På måndagsmorgonen säger Päivi Räsänen till MTV3 att hon inte kunnat tänka sig att det skulle bli en sådan uppståndelse kring Masked Singer.

– Det här är ett familjeprogram, ett underhållningsprogram och det var en riktigt trevlig stämning med produktionsteamet och domarna. Jag kunde inte ens tänka mig att någon skulle ta illa upp, säger hon i MTV3:s Nyhetsmorgon.

Enligt Räsänen har hon fått mycket respons, för det mesta "rätt uppmuntrande".

– Mycket kraftigt har aspekten med yttrandefrihet lyfts fram i den, och tanken att är vi så långt i en cancelkultur, alltså i den här uteslutande kulturen, att det inte i ett underhållningsprogram längre får uppträda en person som i något annat sammanhang har varit av annan åsikt än det här setaaktiga tänkandet, säger hon till MTV3.

Räsänen säger att många kristna i Finland delar hennes syn och att de inte får uteslutas ur det offentliga samtalet. Hon säger också att hon alltid har betonat alla människors lika värde.

Reaktionerna förvånar riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD). Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Rätt plattform?

Ted Urho är medveten om att både Strandberg och Räsänen har tagit upp den så kallade cancelkulturen i sina kommentarer. Urho menar att en sådan kultur av utfrysande eller kränkthet är väldigt farlig och inget han vill se. Men det finns nyanser.

– Ingen ska tystas ner och ingen ska förlora sin plattform, men det handlar kanske om att är ett nöjesprogram rätt plattform?

Päivi Räsänen har själv fattat beslutet att uttrycka sig provokativt, menar han och säger att det då blir offentlighetens roll att dra gränserna.

– Som riksdagsledamot har hon ju en plattform. Då kan man själv lite fundera hur man vill göra.

Anne Wahlström, ansvarig producent på Fremantlemedia som producerar Masked Singer, har skrivit till HBL att "åsikterna som Strandberg för fram är värdefulla och vi har behandlat dem i en arbetsgrupp".

Masked Singer är ett internationellt tv-koncept vars inhemska version sänds av MTV3 på lördagskvällar. Det går ut på att kändisar uppträder maskerade inför en panel, bestående av likaså kändisar som ska gissa vilka som gömmer sig bakom munderingarna.

I lördags visade sig riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) vara "Jaguaren". Panelmedlemmen Christoffer Strandberg skrev på söndagen på Instagram att han anser att det är fel att ett opolitiskt nöjesprogram ger plats till en person som upprepade gånger uttalat sig negativt om sexuella minoriteter.

Päivi Räsänen är åtalad för tre fall av hets mot folkgrupp, bland annat för en text där hon enligt riksåklagaren framfört åsikter och uppgifter som är nedsättande för homosexuella.

Lördagens Masked Singer Suomi hade enligt Finnpanel drygt 550 000 tittare.

De internationella rättigheterna för Masked Singer har sålts till över femtio länder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning