Teaterfältet belönade de bästa

Danscentret Zodiak valdes till Årets teater. Bilden är från Veli Lehtovaaras senaste verk Peltotiekeskustelu som hade premiär i februari.Bild: Clara Hermans

Tio teaterorganisationer delade ut tretton pris vid Thalia-galan. Årets teater är danscentret Zodiak.

Centret för ny dans Zodiak utsågs till Årets teater av Finlands teatrar rf. Zodiak får erkännandet för sin starka konstnärspolitik, som stöder konstnärerna i deras professionella utveckling och ger möjligheter till nätverk i hemlandet och internationellt, vilket främjar sysselsättningen. Pristagaren valdes av riksdagsledamot Pia Viitanen vid finansutskottets kultur och vetenskapsdelegation.

I prismotiveringen skriver Viitanen att utnämningen är ett erkännande för hela dansfältet, som generellt förtjänar mera uppmärksamhet. Zodiak är enligt Viitanen "en modig och fördomsfri föregångare, som ihärdigt fortsätter sitt banbrytande arbete i en bransch vars finansiering är knapp. Teatern sträcker sig ständigt mot nya publiker och grupper och försöker sätta sig in i åskådarnas behov utan att ge avkall på det konstnärliga."

Priset med den längsta historien är Årets teaterbragd, och i år gavs det till Outi Alanko-Kahiluoto, Sanna Lauslahti och Silvia Modig. Riksdagsledamöterna belönades för att de på ett initierat sätt talat för konstens sak och för initiativ för att förbättra konstnärernas arbetsomständigheter.

Dramaturgpriset erhölls av Anna Simberg, som beskrivs som en kreativ eldsjäl med ett säkert dramaturgiskt öga och en djup förståelse för publikens behov och teaterns villkor. Hon är för tillfället dramaturg på Wasa Teater men har även arbetat för jämställdhet inom teatern och verkat för en öppnare arbetskultur. Via sin mångåriga verksamhet inom dramatikerorganisationen Labbet har hon bidragit till den finlandssvenska dramatikens utveckling.

Adressen Kiitos kotimaisesta näytelmästä gick till projekten Uuden näytelmän ohjelma och Labbets Reko-projekt. Bägge strävar till att fler högklassiga inhemska texter skrivs för teatrarna.

Årets teaterskådespelare är Antti Laukkarinen, scenografipriset gick till Kaisa Rasila och regipriset till Heta Haanperä. Ville Seppänen fick ta emot priset för ljusdesign, Tuomas Norvio för ljuddesign och Sanna Malkavaara för videodesign. Cirkuspriset Lumo gavs till gruppen Kallo Collective för utveckling av den fysiska teatern och arbetet för att göra nycirkus känt i Finland och internationellt. Virpi Wirlander-Asplund fick priset Årets bragd inom dans och cirkus.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33