Teater Josefina turnerar med ny pjäs i Svenskfinland – "det här är vår största satsning hittills"

Benjamin Laustiola (till vänster), Johan Simberg och Johanna Ringbom turnerar med Teater Josefinas nya pjäs Bekännelsernas natt. Bild: Pette Rissanen/SPT

Teater Josefina från Korpo turnerar i höst med sin nya pjäs Bekännelsernas natt. – Det här är Teater Josefinas absolut största satsning, det är tre personer på scen, säger skådespelaren Johanna Ringbom som grundat den lilla teatern.

Den lilla proffsteatern Teater Josefina turnerar i höst i södra Finland med sin nya pjäs Bekännelsernas natt. Pjäsen är skriven av Benjamin Laustiola och får sin urpremiär på Studioscenen på Åbo Svenska Teater (ÅST) den 29 september. Teater Josefina ger tre föreställningar på ÅST innan ensemblen drar ut på turné längs med Finlands södra kust.

Teater Josefina grundades i Korpo år 2000 och har specialiserat sig på små produktioner som monologer, dialoger och musikframträdanden. Bekännelsernas natt är ett stort steg för den lilla teatern.

– Det här är Teater Josefinas absolut största satsning, det är tre personer på scen, skrattar Johanna Ringbom, skådespelare och en av grundarna.

Förutom Ringbom står pjäsförfattaren Laustiola och Johan Simberg på scenen.

Avslöjanden och känslosvall

Bekännelsernas natt är en fristående fortsättning på Teater Josefinas pjäs Efter festen från 2014. Enligt produktionsteamet handlar den nya pjäsen om fördomar och skillnader i människors synsätt. Som pjäsnamnet låter förstå vankas det stora avslöjanden och känslosvall.

– Det är ett drama och det handlar om allvarliga saker, men här finns också en del svart humor, säger Ringbom.

Teater Josefinas turnéschema innefattar för tillfället tolv föreställningar, från Korpo i väst till Borgå i öst.

För tillfället ser det ut som att turnén avslutas på Lilla Teatern i Helsingfors den 1 december men Ringbom påpekar att det fortfarande går att beställa föreställningar av teatersällskapet.

Bara i södra Finland

Enligt turnéschemat har Teater Josefina inga föreställningar i Österbotten eller på Åland. Ringbom berättar att teaterns publik i huvudsak finns i södra Finland. Teatern har inte fått beställningar från andra delar av landet och dessutom skulle det krävas större ekonomiska satsningar för att erövra nya områden.

– Någon gång för flera år sedan har Teater Josefina turnerat i Österbotten och på Åland men jag har inte likadana kontakter där som i södra Finland, säger Ringbom.

– Jag har en kusin på Åland som många gånger lovat ordna en turné där men det har inte blivit av. Han har väl så mycket annat program, tillägger hon med ett skratt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03