Taxin kom aldrig - nu hotar FPA med böter

Om FPA-taxin inte dyker upp måste företaget som sköter resorna ersätta kundens utgifter för en privat taxi. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Fortfarande fungerar inte de taxiresor som Folkpensionsanstalten (FPA) ersätter som de ska. Ett par i Esbo fick uppleva vad problemen innebär i praktiken.

Ragni Appel på Sommaröarna i Esbo bokade i måndags en taxi till följande dag. Maken skulle på en hjärtundersökning till Eira sjukhus. Men när tiden för taxiresan närmade sig dök ingen taxi upp.

– Jag fick brått att ringa FPA på nytt som sade att de inte hade några lediga taxibilar i vårt område.

Appel ringde sedan en vanlig taxi som dök upp efter tio minuter. Därefter annulerade hon FPA-taxin.

– Så här kan det inte vara! De måste kunna ordna fram en annan taxi.

Paret kom fram till sjukhuset med två minuters marginal.

– Man blir ju jättestressad och en hjärtpatient borde inte stressa alls.

Ragni Appel ställer sig frågan vad taxibilar som inte dyker upp kostar samhället.

Tusentals euro

I fredags började FPA dela ut böter för att taxiresorna inte börjat löpa som de ska i landet. Enligt Yle var det taxiföretagen som sköter FPA-resorna i Egentliga Tavastland, Birkaland och Norra Karelen som fick böter på drygt 10 000 euro.

Redan förra veckan hotade FPA med sanktioner om att taxiföretagen inte skärper sig.

– Det viktigaste är att kunden får sin skjuts på överenskommet sätt. Vi har gjort mycket för att korrigera situationen, men det räcker ännu inte, säger Terttu Savolainen, FPA:s styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

FPA:s styrelse väntar sig nu raska åtgärder från taxiföretagen och deras styrelser.

Företaget som koordinerar FPA-resorna i Nyland heter Helsingin-Uudenmaan taksit.

Vd:n Ilkka Kivisilta vill inte berätta hur stor andel av resorna som inte blivit av.

– En del, de är inte så många. Jag preciserar dem inte närmare, för det har jag inte rätt till. Det är en sak mellan oss och FPA, som vi rapporterar till, säger han.

Enligt honom beror de uteblivna taxibilarna på efterdyningarna av den nya taxilagen från i somras.

– Nu får bilarna röra sig var som helst. Det betyder att det i fortsättningen inte kommer att finnas så väldigt många bilar i glesbefolkade områden.

Förklaringen är att områden med låg efterfrågan inte är lönsam. Ragni Appel noterade också en frapperande skillnad. När paret skulle hem från Eira i centrala Helsinfors var det inte några problem med att få en FPA-taxi.

Helsingin-Uudenmaan taksit dras med en brist på chaufförer. Förr hade man 3 000 bilar, och för varje bil fanns 2,5 arbetsplatser. Med färre chaufförer står fler bilar stilla.

Ilkka Kivisilta säger att medelåldern på chaufförerna är hög, och menar att yrket inte är speciellt lockande. En del enskilda taxiförtagare upphörde också med verksamheten efter den nya lagen trädde i kraft.

"Blir bättre"

- Man får helt enkelt inte taxibilar på alla områden i Nyland så som FPA:s tjänster förutsätter. Det har speciellt varit brist på bilar för personer med funktionsvariationer, säger Anne Giss, som är ansvarig planerare på FPA.

Kunderna har också hört av sig om långa väntetider när de ringer efter taxi. Normalt sett ska man inte behöva vänta längre än 80 sekunder.

Ilkka Kivisilta kontrar med att man nu anställt fler personer på förmedlingscentralen. Han är hoppfull till att företaget ska skärpa sig. Man har också så gott som löst problemen med taxametrarna som inte fungerade som de skulle i somras.

– Så småning om kommer det att bli bättre.

Helsingin-Uudenmaan taksit skötte FPA-resorna också innan taxilagen ändrades.

– Då hade vi i princip inga problem alls. Alla utmaningar har kommit efter den 1 juli, säger Ilkka Kivisilta.

Problemen finns i sammanlagt sju landskap. Förutom i de tidigare nämnda landskapen har också FPA-kunder i Satakunta, Norra Savolax och Egentliga Finland drabbats.

– Det beställdes 200 000 taxiresor i hela landet i juli. Av dem dök 600 bilar inte upp, alltså 0,3 procent. Andelen är låg i sig, men för varje enskild kund är det en stor sak, säger Anne Giss.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning