Taxikrig mot Uber i Spanien – förare strejkar

15 000 taxiförare i Madrid ansluter sig till strejkande kollegor i Barcelona, i protest mot Uber och dess spanska motsvarighet Cabify. Taxiförare i andra spanska städer väntas följa efter.

– Alla taxiförare har spontant eller gradvis slutat arbeta, vilket paralyserar service i huvudstaden, vid flygplatsen och runt buss- samt tågstationer, säger ordföranden i taxiförarnas intresseorganisation, Santiago Simón.

I Barcelona strejkar taxiförarna sedan i onsdags, och våldsamma scener har utspelat sig i staden då Uberbilar blivit utsatta för stenkastning och punkterade däck.

Taxiförarna anklagar taxitjänsterna Uber och Cabify för orättvis konkurrens, och kräver att lagen skärps så att det blir svårare att få licens. Strejken i Barcelona började sedan den spanska regeringen överklagat ett regionalt beslut i Barcelona som begränsar antalet licenser för Uber-liknande taxitjänster.

Unauto, som representerar Uber och Cabify, har stoppat sina tjänster i Barcelona sedan attackerna började, och uppmanar den spanska regeringen att "ta tillbaka kontrollen över gatorna där våldsamma taxichaufförer försöker försvara monopolet".

Myndigheterna uppmanar till lugn, och till att parterna ska mötas nästa vecka för att hitta en lösning.

En man sparkar till en privat taxi vid flygplatsen El Prat i Barcelona. Bild: TT/AP/Manu Fernandez

En taxiförare protesterar under strejken i Barcelona. Strejken, som vänder sig emot Uber och andra liknande taxitjänster, har nu vidgats till Madrid. Bild: TT/AP/Manu Fernandez

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03