Tävlingspausen är tränarens dröm – "ibland blir jag bara trött"

Heini Hartikainen och hennes tränare Tero Setola. Bild:

Proffstriathleten Heini Hartikainen har inte tävlat internationellt sedan 2019.– Men ur tränarens synpunkt är det ett utmärkt tillfälle att fokusera på utvecklingen, säger hennes tränare Tero Setola.

Heini Hartikainen suckar djupt när det blir tal om hur coronapandemin påverkat hennes motivation. Så gott som alla internationella evenemang under de senaste tolv månaderna har blivit inställda.

– Jag tycker om att träna, men emellanåt har jag blivit helt knäckt, säger hon.

– Då har vi pratat igenom situationen med min tränare och hittat någon ny infallsvinkel till träningen för att återfinna motivationen.

Trea i Ironman

Hartikainen har tävlat internationellt senast 2019. Då var hon bland annat trea i pro-kategorin i prestigefyllda Ironman Klagenfurt i Österrike.

– Ur idrottarens synvinkel är det utmanande att inte tävla, för idrottarna närmar sig ofta träningen via tävlingarna. Tränaren igen ser det som en möjlighet, säger Hartikainens tränare Tero Setola.

– Man kan i lugn och ro koncentrera sig på att utveckla de fysiologiska egenskaper man vill. Tävlingarna förorsakar ofta tillfällig överbelastning som kräver tid att återhämta sig från.

En ironman med 3,8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning kräver en hel del tid för återhämtning. Det krävs också lite särskilda förberedelser.

– Jag var inte alls lika sliten förra hösten som efter att ha kört en ironman, säger Hartikainen.

Träningsblock

I stället kunde Hartikainen genomföra ett träningsblock med löpning under hösten. I oktober var hon åtta i FM-halvmaraton med sitt nya PB 1.20,17. Löpning är en stark gren för henne, men under vintern har hon bland annat koncentrerat sig på att förbättra sin cykling, och i januari-februari blev det mycket virtuell cykling inomhus.

– Nu när vi inte har några tävlingar i kalendern kan vi köra med just sådana träningsblock som Heinis prestationsförmåga kräver. Vi försöker förbättra vissa egenskaper samtidigt som vi upprätthåller hennes starka egenskaper, säger Setola.

I stället för att träna lite av alla tre grenar under en vecka – som Hartikainen gjorde förut – föredrar Setola alltså att hon fokuserar på en sak i taget. Då är det också lättare att följa utvecklingen.

Cykling belastar mindre

– Mentalt vill ju en triathlet aldrig låta en gren bli sämre. Men jag märkte att löpformen inte blev sämre fast jag inte gjorde några hårda löpträningspass på ett par månader, säger Hartikainen.

Enligt de senaste labbtesterna har cykelträningen faktiskt hjälpt löpningen också. Hartikainen drar på sig mindre laktat också i löpningen. Man kan alltså säga att motorn har blivit bättre.

– Cykling är ett bra sätt att förbättra de fysiologiska egenskaperna, för löpningen är lite mer belastande för kroppen, och det går bra att sedan förädla löpformen med mera specifik löpträning, säger Setola.

Setola har fungerat som Hartikainens tränare sedan slutet av 2019. De har alltså fortfarande inte en enda vanlig tävlingssäsong bakom sig. Förra sommaren tävlade Hartikainen bara i några inhemska lopp, bland annat i FM i sprint, där hon var tvåa.

Raketkarriär

Hartikainen, 35, har nått den internationella eliten snabbt. Det var 2015 som hon gjorde sin triathlondebut på halvdistans i Jorois. Då var hon sjua i damernas allmänna klass.

Precis som många andra elitidrottare har Hartikainen dock en mångsidig idrottsbakgrund. Hon spelade fotboll i division ett fram tills hon var 19 år. Hon har också spelat bland annat ringette och innebandy. Medan hon studerade började hon löpa och deltog i 5 000 m och 10 000 m i FM 2013.

– Jag blev lite för entusiastisk och kroppen höll inte riktigt för löpningen. Det var då jag kom på triathlon.

Bara två år efter triathlondebuten var hon fyra i åldersklassen 30-34 i legendariska Ironman Hawaii. Året därpå debuterade hon i pro-kategorin.

EM i långdistans

2018 var hon bland annat tvåa i ansedda Norseman, som avgörs i extrema förhållanden i Norge. 2019 var hon trea i Ironman Klagenfurt.

– Jag är egentligen inte så intresserad av sluttiderna. Jag är mera intresserad av att utmana mig själv i tuffa förhållanden. Jag vill definitivt ännu vinna Norseman. Jag vill också tillbaka till Hawaii i pro-kategorin, säger Hartikainen.

Huvudmålet inför den här säsongen är EM i långdistans i tyska Roth. Men tävlingen har redan blivit framskjuten till september. Det är förstås ovisst om tävlingen alls kan ordnas på grund av covidpandemin. Under tiden har Hartikainen tid att träna för framtiden.

– Jag utvecklades en hel del förra sommaren fast det inte var några internationella lopp, säger hon.

Ålder: 35

Hemort: Helsingfors

Yrke: it-konsult på deltid

Tränare: Tero Setola

Förening: SKB Racing

Främsta meriter: trea i Ironman Klagenfurt (2019), tvåa i Norseman (2018), fyra i åldersklassen 30-34 i Ironman-VM på Hawaii (2017).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning