Tävling: Vem skriver en snapsvisa som blir lika populär som Helan?

När trion Gunilla Stenfors, Mary Nybergh och Stefan Federley stämmer upp i en snapsvisa är det inte Helan utan Gudingen som går, allt under Amos Andersons vakande öga. Mary Nyberghs enda bidrag till tävlingen för nyskrivna snapsvisor, Gudingen, vann den första tävlingen år 2000 och har därefter kommit med i många snapsvisehäften och sångblad. Bild: Cata Portin

Snapsvisor är en folkkär och uppskattad del av vår finlandssvenska kultur, ett arv som vi delar med svenskarna. Men kulturer mår bra av utveckling, så också snapsvisorna. Tävlingen i snapsvisekonst har ordnats i 20 år och Rimakademin efterlyser nu nya visskrivare.

Det är ett muntert gäng som samlas runt bordet för att sjunga snapsvisor, eller snarare kanske för att prata om behovet av nyskrivna snapsvisor. Så fort en av dem tar ton stämmer de två andra genast in i sången. Men så kan Stefan Federley, Gunilla Stenfors och Mary Nybergh också alla snapsvisor värda att sjungas. Och trion är överens om att snapsvisetraditionen behöver utvecklas för att leva kvar.

Efter en rad andraplaceringar var det i höst äntligen Gunilla Stenfors tur att vinna världsmästerskapet i nyskrivna snapsvisor i Stockholm. Priset var ingen pokal utan förstås ett snapsglas ur Nobelservisen, tillverkad av Orrefors. Foten föreställer en djävul. Bild: Cata Portin

Helan går är för dominerande, nyskrivna snapsvisor har svårt att slå igenom då alla bara fortsätter sjunga Helan, säger den ständige ordföranden Stefan Federley vid Finlandssvenska rimakademin Fira, som ordnar de årliga FM-tävlingarna i nyskrivna snapsvisor.

Det är inget fel på Helan i sig, eller på andra klassiska snapsvisor, men de behöver kompletteras med nyskrivet material, gärna med aktuellt innehåll.

– Den svenskspråkiga snapsvisetraditionen är något som knyter samman Svenskfinland med Sverige. Men vi behöver utveckla den, inte bara sjunga samma visor från år till år. Ett bra sätt att göra det är att sammanställa sångblad till fester och placera dem på bordet så att alla har texterna framför sig, säger Gunilla Stenfors.

– En annan viktig sak är att det ska finnas en sångledare, speciellt vid middagar med fler än åtta gäster, annars blir det bara kaos och folk sjunger i munnen på varandra, påpekar Federley.

Nya och gamla mästare

Gunilla Stenfors är regerande världsmästare i nyskrivna snapsvisor, då hon i höstas vann landskampen mot Sverige med sin visa Timglaset (med melodin En sockerbagare) och hon höjer stolt sitt prisglas som pryds av en förgylld djävul på foten.

– Min första tanke var att det var ett sällsynt fult snapsglas, men nu har jag blivit förtjust i det. Jag har skåpet fullt av snapsglas där det står andra pris, men i julas kunde jag äntligen duka fram förstapriset vid min tallrik, säger Stenfors.

– Ja, det roligaste är att vinna över svenskarna, säger Mary Nybergh.

Det har hon också erfarenhet av, Nyberghs snapsvisa Gudingen, skriven under försommaren 2000, vann den första inhemska tävlingen i nyskrivna snapsvisor och senare också landskampen mot Sverige. Trots att Nybergh efter den första dundersuccén som visförfattare inte har deltagit i flera tävlingar, för hon har redan vunnit allt som går, är hon en ivrig vissångare.

– Jag sörjer att det sjungs snapsvisor vid så få tillfällen numera. Det är väl bara till de stora helgerna som jul, nyår och midsommar som man serverar snaps till förrätten, som för övrigt ska bestå av sill och potatis, inga nymodigheter. Till kräftorna vill väl alla ändå dricka en snaps? frågar sig Finlands Grand old lady på snapsvisor.

Mera sång och mindre sprit

98-åriga Mary Nybergh tackar inte nej till en snaps så länge den serveras med visor till. Hon är ett levande bevis på att snapsvisor inte leder till fördärvet, såsom kritiker ofta påstår när snapsvisor kommer på tal. Tvärtom kan den glada samvaron som uppstår kring ett middagsbord med mat, sång och snaps både förgylla och förlänga livet.

– Jag förstår inte hur nån kan tycka att snapsvisor leder till superi, det är ju precis tvärtom, ju fler visor vi sjunger desto mindre snaps hinner vi dricka, säger Mary Nybergh bestämt.

– Dessutom behöver man inte ha sprit i snapsglaset, det går precis lika bra med vatten. Jag har många vänner som dricker vatten i stället för snaps, säger Gunilla Stenfors.

Man ska som bekant inte tömma hela snapsglaset efter varje sång, det gäller att ta små klunkar så behöver glaset fyllas på sällan.

– På min 50-årsfest sjöng vi sjutton snapsvisor och drack två snapsar under den tiden, säger Lasse Nybergh, son till Mary och en ivrig sångare han med.

Traditionen med snapsvisor lever gott på alla håll i Svenskfinland, men starkast är den förstås på orter med högskolor, då studenter ofta ordnar sitsar med snapsvisor. Rimakademin får varje år in ett hundratal bidrag med nyskrivna snapsvisor till sin tävling och de kommer från hela den svenskspråkiga kusten, Åland medräknat. I praktiken betyder det att ett femtiotal författare skickar in sina alster, då reglerna tillåter tre bidrag per deltagare.

– Nu under 20-årsjubileet hoppas vi att många nya skribenter ska delta i tävlingen, det vore toppen om vi fick in bidrag av hundra personer. Jag vill påpeka att alla deltar under signatur, juryn som väljer ut de tio finalisterna vet aldrig vem som har skickat in vilka bidrag, så nybörjare har precis samma chanser att vinna som etablerade visskrivare, säger Stefan Federley.

HBL kommer att publicera alla vinnarna från de gångna 20 snapsvisemästerskapen i tur och ordning, med början från den äldsta. Snapsvisorna ingår i tidningen varannan fredag med start den 10 januari. De 21:a finländska mästerskapen i nyskrivna snapsvisor ordnas i oktober 2020.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning