Tavla räddade Australien från tuff lottning

Sam Kerr gjorde makalösa fyra mål mot Jamaica. Bild: Jean-Pierre Clatot/Lehtikuva/

Avslutningen i grupp C blev en rysare: ett mål skiljde grupptvåan Brasilien från grupptrean Australien.Då missade Jamaicas målvakt Nicole McClure bollen i eget straffområde och Australiens Sam Kerr kunde peta in 4–1 och säkra andraplatsen.Det innebär att Brasilien, som är vidare som grupptrea, ställs mot Frankrike eller Tyskland.

Världssexan Australien låg trea i grupp C inför den avslutande omgången. Men tack vare en historisk insats från lagkaptenen Sam Kerr, som stod för fyra mål, säkrade Australien andraplatsen i grupp C – ett mål före Brasilien.

– Det är en underbar känsla varje gång du slår ett rekord, i synnerhet för ditt land, säger Kerr som var den första australiensiska spelaren att göra fler än två mål i en VM-match.

Slutspelsklara lag:

Frankrike (1:a i grupp A, nio poäng)

Norge (2:a i grupp A, sex poäng)

Tyskland (1:a i grupp B, nio poäng)

Spanien (2:a i grupp B, fyra poäng)

Kina (3:a i grupp B, fyra poäng)

Italien (1:a i grupp A, sex poäng)

Australien (2:a i grupp B, sex poäng)

Brasilien (3:a i grupp B, sex poäng)

England (1:a i grupp D, sex poäng, kvar att möta: Japan)

Japan (2:a i grupp D, fyra poäng, kvar att möta England)

Nederländerna (1:a i grupp E, sex poäng, kvar att möta: Kanada)

Kanada (2:a i grupp E, sex poäng, kvar att möta: Nederländerna)

USA (1:a i grupp F, sex poäng: kvar att möta: Sverige)

Sverige (2:a i grupp F, sex poäng, kvar att möta: USA)

Gör upp om återstående platser i åttondelsfinalen (två grupptreor):

Nigeria (3:a i grupp A, tre poäng)

Argentina (3:a i grupp D, en poäng, kvar att möta: Skottland)

Skottland (3:a i grupp D, noll poäng, kvar att möta: Argentina)

Kamerun (3:a i grupp E, noll poäng, kvar att möta: Nya Zeeland)

Nya Zeeland (4:a i grupp E, noll poäng, kvar att möta: Kamerun)

Chile (3:a i grupp F, noll poäng, kvar att möta: Thailand)

Thailand (4:a i grupp F, noll poäng, kvar att möta: Chile)

Fyra mål

Det första målet kom efter bara tio minuter, det andra kort innan halvtidspausen.

Därefter fullbordade hon sitt hattrick med tjugo minuter kvar innan hon dessutom satte 4–1 efter en bisarr tavla från Jamaicas målvakt Nicole McClure, som i stället för att passa bollen missade totalt varpå Sam Kerr enkelt kunde rulla in sitt fjärde för kvällen.

Och det där fjärde målet var viktigt.

För tack vare Martas 1–0-mål mot Italien i mitten av den andra halvleken stod Italien, Brasilien och Australien alla på sex poäng – men Australien var trea med sämst målskillnad.

Med Kerrs avslutande mål knep världssexan andraplatsen i grupp C, före Brasilien med fler gjorda mål.

– Vi visste att vi var tvungna att göra ett fjärde mål och det gjorde vi lyckligtvis. I dag gick det bra och vi fick belöningen, säger lagets tränare Ante Milicic.

Jamaicas första mål i VM

Det var dock ett par nervösa sista minuter där ett mål från Brasilien eller ett eget insläppt mål mot Jamaica hade inneburit ödesdigra konsekvenser: trean i grupp C ställs nämligen mot antingen Frankrike eller Tyskland i åttondelsfinalen.

– Vi siktade såklart på förstaplatsen i gruppen, men det här är ett VM trots allt. Vi har klarat ett av våra mål: att ta sig vidare från gruppen. Nu spelar det ingen roll vilka vi möter, vi måste förbereda oss och försöka ta oss så långt som möjligt, säger Brasiliens Marta som med sitt 1–0-mål mot Italien nu gjort fler mål i fotbolls-VM än någon annan spelare – i både dam- och herrfotbollen.

– Jag är glad över att skriva historia i en sport som för vissa fortfarande är männens sport, säger Marta om sin bedrift.

För tvåan, Australien, väntar i stället Norge, som får en dags extra vila.

– Det kommer betyda mycket för Norge. Vi såg trötta ut ibland i dag. Men vi kommer att vara redo för dem, säger Ante Milicic.

För Jamaica var förlusten den tredje raka i VM. Men tack vare Havana Solauns mål fyra minuter in i den andra halvleken har nationen nu gjort sitt första mål någonsin i VM-sammanhang på damsidan.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning