Tavares valde Toronto – Komarov och Filppula blir lagkamrater

John Tavares stod för 37 mål och 47 assists förra säsongen för New York Islanders. Bild: Abbie Parr / AFP / Lehtikuva

NHL:s fria spelarmarknad öppnades på söndagen och den överlägset största fisken i år var kanadensiska stjärncentern John Tavares som till slut skrev på för Toronto Maple Leafs med ett kontrakt värt 77 miljoner dollar. Även en mängd finländare fick nya adresser under sommarens mest intensiva dag för klubbarna.

I går klockan 19 finsk tid öppnade den fria spelarmarknaden i NHL. Under den hektiska dagen sluts kontrakt värda miljontals dollar och stora spelaraffärer genomförs. Spelaren som dock fick överlägset mest uppmärksamhet var John Tavares som spelat hela sin karriär i New York Islanders men som nu ämnade söka sig någon annanstans.

Den 27-åriga centern Tavares draftades som första spelare i draften 2009 och har sedan dess spelat nio säsonger för Islanders. Under dessa stod han för 621 poäng på 669 matcher. Han har vunnit både OS-guld och VM-guld för Kanada, men är fortfarande utan en Stanley Cup, vilket kan ha varit en av de främsta orsakerna till varför han valde att byta klubb.

En mängd klubbar uppgavs jaga Tavares signatur på sitt kontraktförslag, men till slut var det Toronto Maple Leafs som drog det längsta strået med ett sjuårigt kontrakt med en årslön på elva miljoner dollar i snitt. Tavares är född och uppvuxen i Mississauga i Ontario som ingår i Torontos storstadsområde.

– Processen var tung. Det var svårt att tacka nej till denna möjlighet. Samtliga lags ansträngningar var utmärkta, men då vi flög hem från Los Angeles, kändes det som om mitt hjärta var på två platser: stället jag kommer från och stället jag funnit mig på under en lång tid och som hjälpte mig bli mannen jag är i dag, kommenterar Tavares bakgrunden till flytten på Torontos hemsida.

Islanders och Canadiens lockar finländare

För New York Islanders var det naturligtvis en katastrof att deras långvariga lagkapten valde att lämna och klubben är nu tvungen att profilera om sig. Tomhänta gick Islanders dock inte ur det första dygnet av den fria marknaden då man lyckades få två erfarna finländska forwards, Leo Komarov och Valtteri Filppula, att skriva på för klubben. Den 31-åriga Komarovs kontrakt är fyraårigt med en årslön på tre miljoner dollar medan värdet på 34-åriga Filppulas ettåriga kontrakt inte avslöjades.

– Detta har varit en bråd vecka. Det har hänt en hel del, men jag är nöjd med kontraktet. Jag kommer till en ny omgivning och nu är det bara att vänta och se vad som sker nästa säsong. Islanders är ett fint och traditionellt lag med bra spelare, säger Komarov om sin nya klubb till Ilta-Sanomat.

Av de övriga finländarna hittade målvakten Harri Säteri en ny klubb i Detroit Red Wings, med ett ettårigt kontrakt. Inför den fria marknaden stod två kanadensiska lag, Montreal Canadiens och Winnipeg Jets, för en spelaraffär där Joel Armia var en av pjäserna som flyttade till Montreal. Han gör nu sällskap med Artturi Lehkonen och Jesperi Kotkaniemi, Montreals förstaval i årets draft som tecknade ett treårigt kontrakt i söndags, i den legendariska hockeystaden.

– Jag kommer att jobba hårt varje minut jag spelar och ska fortsätta utvecklas och dessutom hoppas jag att kunna producera mer i offensivt än förut, kommenterar Armia sina framtidsutsikter på klubbens hemsida.

Veteraner fortfarande kontraktlösa

Forwardarna Miro Aaltonen och Iiro Pakarinen valde att återvända till Europa för spel i KHL efter att ha haft problem med att bryta sig in i NHL-laguppställningarna. Aaltonens nya klubb är Vitjaz Podolsk och Pakarinens är Metallurg Magnitogorsk.

Två finländska veteranmålvakter, Kari Lehtonen och Antti Niemi, är i skrivande stund fortfarande utan kontrakt men kommer sannolikt att hitta nya klubbar inom kort. Även forwarden Jussi Jokinen, som spelade för hela fyra klubbar förra säsongen, letar efter en ny klubb.

Forwards:

John Tavares – Toronto Maple Leafs 7 år / årslön 11 miljoner dollar

James van Riemsdyk – Philadelphia Flyers 5 år / 7 miljoner

Paul Stastny – Vegas Golden Knights 3 år / 6,5 miljoner

James Neal – Calgary Flames 5 år / 5,75 miljoner

Tyler Bozak – St. Louis Blues 3 år / 5 miljoner

Försvarare:

Ian Cole – Colorado Avalanche 3 år / 4,25 miljoner

Jack Johnson – Pittsburgh Penguins 5 år / 3,25 miljoner

John Moore – Boston Bruins 5 år / 2,75 miljoner

Målvakter:

Jonathan Bernier – Detroit Red Wings 3 år / 3 miljoner

Cam Ward – Chicago Blackhawks 1 år / 3 miljoner

Jaroslav Halak – Boston Bruins 2 år / 2,75 miljoner

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning