Taskig vinter gav ny motionsgren – stavgången fyller 20 år

TÖNTIGT BLEV TRENDIGT. De som skrattade i början på 2000-talet, skrattar inte nödvändigtvis längre. Stavgång har blivit en gren som ska förbättra våra viktigaste rörelsemönster och som spridit sig över hela världen.Bild: Mostphotos

Det var meningen att processionen skulle åka skidor till det festliga avtäckandet av statyn på Lauri "Tahko" Pihkala den där vinterdagen 1988. Men den finska vintern var sig lik – snöfri. Envist tågade då festfolket fram med bara stavarna. En ny gren var född.

Tåget leddes av Suomen Latus dåvarande verksamhetsledare Tuomo Jantunen och gick från Månsas till Olympiastadion där det väckte stor munterhet. Men det är bara en av historierna om hur stavgången – eller Nordic Walking som det numera så fräsigt heter – föddes.

– Egentligen kan man räkna hur långt bakåt som helst. Redan i Bibeln använder de ju stavar när de vandrar. Och ända sedan 30-talet har finländska skidåkare använd stavgång som ett slags sommarträning för att hålla rörelsebanorna i skick. Gymnastikläraren Leena Jääskeläinen var en av pionjärerna som på sjuttio- och åttiotalet tog stavgången till skolornas gymnastiklektioner, säger Tuomo Kettunen, internationell stavgångstränare vid företaget Askel International.

Det officiella startdatumet anses ändå vara 1997 när Suomen Latu lanserade grenen "Nordic Walking" och stavtillverkaren Exel gav ut sina första par stavar enkom för promenader. Det var med dessa stavar som den moderna grenen Nordic Walking började utvecklas.

Kettunen är noga med att betona att grenen skiljer sig från den stavträning som skidåkare ägnar sig åt.

– För det första har skidåkningen förändrats så mycket att ingen skidåkare längre skulle använda stavarna så som de gjorde på 30- och 40-talen. För det andra har Nordic Walking inget alls med skidåkning att göra. Grenen är utvecklad för att stödja en god hållning när man promenerar. Det ska inte se ut som att man skidar, utan som att man går med en klanderfri hållning. Har man rätt teknik ser det på håll likadant ut om man går med stavar eller utan, säger han.

På 20 år har grenen utvecklats en hel del i och med forskningen. Den moderna stavgången baseras sig på kunskap om korrekt gångteknik och bra hållning. Avsikten med stavarna är inte att ändra på eller störa den naturliga rörelsen och hållningen, utan att stärka den.

– I början av 2000-talet upplevde stavgången en jätteboom och över en miljon finländare uppgav att de har stavgång som hobby. Sedan började intresset avta och nu upplever grenen ett nytt uppsving. Den här gången är det motionsproffsen, gymnastiklärarna och fysioterapeuterna som går i bräschen. Utgångsläget är att den mest grundläggande mänskliga rörelsen – gången – ska vara så kvalitativ som möjligt. Med hjälp av stavarna och rätt träning kan man förbättra både gångteknik och hållning, vilket fördelar belastningen jämnt och minskar risken för slitskador.

Han jämför det gärna med löpning och joggning som blev superpopulärt på 60- och 70-talet. Motionsvärlden insåg ganska fort att jogging inte alls passar alla och man började undersöka hur joggingens skonsammare motionsform, gången, kunde utvecklas till ett mångsidigt och effektivt alternativ. Man testade sig fram med till exempel tyngder i ryggsäckar, vid midjan eller vid anklarna, men det förekom olika slags nackdelar och biverkningar med alla metoder.

– Modern Nordic Walking har lyckats lösa det där. Det är en effektivare form av gång som inte orsakar några biverkningar. Att gå är människans mest naturliga rörelse. Små barn har ofta en perfekt teknik men med åldern börjar vi röra oss på ett sätt som belastar kroppen ojämnt och ger upphov till en rad problem och smärttillstånd. Den goda nyheten är att hållning och gång kan korrigeras rätt effektivt, också hos äldre personer. Stavarna i sig gör inte jobbet, men de stöder en att hitta rätt teknik och att upprätthålla den.

Nordic Walking är inte längre bara nordisk. Kettunen och hans fru Tiina Arrankoski som är verksamhetsledare på Askel International och ordförande för International Council of Nordic Walking ICNW, har lärt ut stavgång i både Japan, Sydeuropa och på många andra ställen. Miljontals gångstavar säljs varje år världen över, men det är osäkert om de används på ett sätt som kan kallas Nordic Walking.

– Men regelrätt Nordic Walking börjar faktiskt finnas på många håll i världen. På de flesta ställen utomlands är målgruppen både yngre och sportigare än här i Finland. Till exempel i Japan förknippas stavgång av någon anledning med väldigt färggranna träningsplagg, säger Kettunen.

Stavgångens 20-årsdag firas med festkongressen Nordic-Walking den 4–5 augusti på Solvalla idrottsinstitut i Esbo. Den 6 augusti klockan 11 ordnas ett gratis evenemang i Svedängen där allmänheten kan bekanta sig med stavgång via gymnastikövningar, test och guidningar. Läs mer på www.suomenlatu.fi/nwf.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33