Tartu glittrar mera än Tallinn

Julstämning. Det gamla rådhuset i Tartu är julbelyst och tittar ut över gran och glöggstugor. Bild: Ulrica Haglund

Vi är många som älskar Tallinns julmarknad, men frågan är om inte Tartu överträffar den estniska huvudstaden i så här i juletid. De gamla husen glittrar av julljus från topp till tå, klassisk julmusik spelas på rådhusplatsen där man har byggt en skog med glöggstånd och gungor i mitten, och ovanför hänger ljusgirlander som är så vackra att torget känns som en balsal i en vintersaga.

Tartu är Estlands näststörsta stad. Tidigare användes det tyska namnet Dorpat också på svenska. I dag ståtar stadens rådhus med små jullampor i alla färger, och ännu festligare är det gamla universitetets huvudbyggnad. Det ser nästan självlysande ut i all sin prakt. Tartu Ülikool var Sveriges andra universitet i ordningen när det grundades år 1632, bara universitetet i Uppsala har fler år på nacken. Någon julmarknad med salustånd finns inte i Tartu, men den festbelysta gamla staden kompenserar mer än väl för den bristen. Uppe på kullarna bakom Rådhustorget kan man ta sig en titt på det gamla observatoriet, slottsruinerna och den fina parken. Eftersom parken ligger så högt är den fylld av barn med pulkor då det finns snö.

Blir man hungrig kan man äta på någon av de anrika restaurangerna som serverar mustiga rätter med stolthet och hög mysfaktor, exempelvis Café Truffe vid Rådhustorget. Här är det äkta smör och grädde som gäller. Varför inte smaka på vildsvin, dem har Estland gott om. Missa inte heller gatukökens rykande varma pelmeni med olika köttfyllningar, serverade med smetana och gräslök. De är saftiga, drypande av smält vitlökssmör och obeskrivligt goda!

Värmande glögg hör förstås till på en vinterresa. Esterna har flera olika glöggvarianter och till de mest omtyckta hör Vana Tallinnglögg med en liten apelsinbit i.

Tre timmar från Tallinn

Det är enkelt att ta sig till Tartu, på cirka tre timmar kör man dit från Tallinn. Det går också buss och tåg. Lux Expressbussarna är lika bekväma som tågen och biljetterna ungefär lika billiga: kring 10 euro för en enkelresa. Det kan vara bra att boka biljett i förväg på nätet.

Vill man hinna koppla av är det förstås bäst att stanna åtminstone en natt. Femstjärniga hotellet Antonius mittemot universitetet har till exempel mycket generösa erbjudanden för ett besök nu i julhelgen eller kring nyår: från 149 euro får två personer ett dubbelrum med champagnefrukost, teaterbiljetter för två (25 euro extra för musikal) plus en ostbricka med mousserande vin vid brasan. Man kan välja mellan två teatrars repertoarer, och om språket känns svårt så kan man välja balett eller musikal. De baletter som ges under december-januari är Snödrottningen, Don Juan och Pianot (som säkert är bekant från filmen med samma namn). Gillar man musikaler kan man bland annat se Fantomen på Operan från och med 26 januari. Om man behärskar estniska lönar det sig att se dramat Meie oma tõde, meie oma õigus (ung. Vår egen rättvisa, vår egen sanning) av A.H. Tammsaare, en av Estlands mest betydande författare.

Nationalmuseum. Eesti Rahva Muuseum bygdes inte i huvudstaden utan i Tartu. Nybygget av glas är en fortsättning på en landningsbana vid en nedlagd rysk flygbas. Bild: Ulrica Haglund

I oktober öppnade det efterlängtade nationella museet, Eesti Rahva Muuseum. Modigt nog placerades det inte i huvudstaden utan i Tartu. Det är inhyst i en mycket speciell byggnad av glas, som utgör fortsättningen på en landningsbana vid en nedlagd rysk flygbas. Man har utnyttjat den senaste teknologin så att historien presenteras både visuellt och konkret. Bland annat kan man få all information och alla texter på estniska att ändras till engelska genom att bära med sig ett smartkort. Korten får man när man betalar inträdet. Två permanenta utställningar har öppnat: Möten (som handlar om det estniska folkets historia) och Ekon från Ural som beskriver olika fenno-ugriska folkslag och folk som är besläktade med esterna. I februari öppnar utrymmena för tillfälliga utställningar. Kolla museets webbplats för öppettider, det är stängt under några dagar kring jul och nyår.

I Tartu finns också konstmuseum, ett KGB-museum och vetenskapscentret AHHAA för att nämna några. AHHAA är Estlands motsvarighet till vårt Heureka, här är det hands-on som gäller och stället är mycket omtyckt bland barn. Om man är för liten för AHHAA kan man hoppas på snö för den plogade snön förs till Rådhustorget och blir till en pulkabacke för barnen.

Julgott. Den som inte räknar kalorier kan hitta många kaféer med små delikatesser i centrala Tartu. Bild: Ulrica Haglund

Tartu är framför allt en universitetsstad. Universitetet är berömt och lockar till sig människor från hela världen. Det vimlar av små studentcaféer och i stadsdelarna Supilinn (Soppstaden) och Karlova finns det vidsträckta kvarter av gamla trähus där studerandena bor förmånligt. Det finns påfallande många tygaffärer i Tartu, som skyltar med långa aftonklänningar för årsfester och andra akademiska festligheter. Och framför Rådhuset står ingalunda någon gammal borgmästare eller politiker staty, utan två studenter som kysser varandra under ett paraply.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning