Tårgas vid protester i Köpenhamn

Dansk polis vid Norrebro i Köpenhamn, som det senaste dygnet skakats av oroligheter. Bild: TT-Ritzau / Mathias Gendal

23 personer har gripits efter oroligheter på flera håll i Köpenhamn under söndagen och natten mot måndagen. Sex av dem kan anhållas under måndagen, meddelar polisen på Twitter.

Oroligheterna började på söndagen, då den främlingsfientlige politikern Rasmus Paludan höll en demonstration vid Blågårds Plads.

Enligt polisen blev han attackerad av motdemonstranter. Bråk utbröt vilket bland annat ledde till stenkastning mot polisen.

Oroligheter blossade sedan upp på flera håll i staden och i stadsdelen Christiania använde polisen tårgas när upprorsmakaremakare satte eld på barrikader. Det har också brunnit i containrar och bilar har stuckits i brand, enligt räddningstjänsten.

Totalt har 90 utryckningar till bränder skett. 70 av dem kan knytas till oroligheterna.

Rasmus Paludan kritiserar polisen för att inte ha gjort tillräckligt för att skydda hans yttrandefrihet under demonstrationen. Han hävdar att han blev beordrad att lämna området efter att oroligheterna börjat, rapporterar Danmarks Radio.

Paludan uppger för Ritzau att det finns planer på att genomföra en ny demonstration på samma plats i morgon.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning