Tårgas och vattenkanoner mot demonstranter i Jakarta

Fyrverkeripjäser exploderar vid anhängare till Prabowo Subianto, som förlorade presidentvalet mot den sittande presidenten Joko Widodo. Bild: Dita Alangkara/TT-AP

För andra natten i sträck var det oroligt i den indonesiska huvudstaden Jakarta.

Polis satte in tårgas, vattenkanoner och sköt gummiklädda kulor mot demonstranter, som rev upp gator, vandaliserade, kastade föremål och satte eld på matstånd.

– Det här är ingen spontan incident, det här är något medvetet. Det finns indikationer på att mobben fått betalt för att skapa kaos, säger polisens talesperson Muhamad Iqbal.

Gnistan till demonstrationerna är resultatet i förra månadens allmänna val som innebar att den sittande presidenten Joko Widodo blev återvald. Hans utmanare Prabowo Subianto har vägrat erkänna sig besegrad och pekat på fusk i valprocessen.

Den tidigare generalen har lovat att utmana resultatet i domstol, något han måste göra senast i morgon, fredag. Trots att han har uppmanat till lugn har Jakartas gator fyllts med demonstranter. En del av dem beskrivs av myndigheter som provokatörer vars syfte enbart är att ställa till med bråk.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning