Tårgas och barn i tält vid USA:s södra gräns

Jonathan Ryan, jurist och chef för hjälporganisationen Raices, när han var i Sverige för att ta emot Child 10-utmärkelsen för organisationens insatser för papperslösa barn. Bild: TT/Johan Nilsson

Snart halvvägs i invandringshöken Donald Trumps första mandatperiod bor ensamkommande barn i tält i Texas öken. Och soldater bevakar den gräns som många fler försöker ta sig över. Hjälporganisationen Raices beskriver läget som ett hån skapat av Vita huset.

Tornillo är en tältstad i Texas öken, rest för ensamkommande barn. Den upprättades i juni och tanken var att den enbart skulle vara där en månad och husera några hundra. Ett halvår senare bor där över 2 000 barn och ett växande Tornillo spås så småningom inhysa över 4 000.

– Det finns inga tecken på att den någonsin kommer att stängas, säger juristen Jonathan Ryan som leder hjälporganisationen Raices.

Barn ses som hot

Ryan jobbar med att juridiskt bistå familjer och unga migranter som tagit sig över gränsen till USA, bland annat i Tornillo. Han var nyligen i Sverige för att ta emot Child 10-utmärkelsen, ett pris instiftat av Sophie Stenbecks familjestiftelse.

– De här lägren borde inte finnas över huvud taget. Självklart ska deras rätt att stanna i landet prövas. Men sättet de lever på i lägren är inte lämpligt för barn, säger han.

De flesta migranter han möter har flytt våldet i sina centralamerikanska hemländer för att söka asyl i USA. I den processen har de hamnat i olika former av förvar. I november höll USA över 14 000 ensamkommande barn, skriver San Francisco Chronicle med hänvisning till statistik från hälsodepartement.

– Det borde vara en självklarhet för alla vuxna att behandla barn med värdighet, medlidande och omtanke. I stället utmålas sårbara barn som söker hjälp som ett hot, säger Ryan.

Aktivister protesterar mot att barn hålls i förvar utanför tältstaden Tornillo i Texas. Bilden togs i somras. Bild: AP/Andres Leighton

Byggt på invandring

Just hot har varit ett återkommande tema när Donald Trump talat om migration och USA:s södra gräns. Presidenten hävdar att brottslingar, våldtäktsmän och narkotika flödar över gränsen och vallöftet om en gränsmur mot Mexiko var ett av hans mest framträdande. Någon sådan har dock inte byggts – ännu. Kongressen svettas över en budgetuppgörelse där den stora stötestenen är Trumps krav på motsvarande 45 miljarder kronor för en mur.

Invandringsfrågan har skapat en polariserande jättedebatt i USA, i synnerhet Vita husets nolltolerans som infördes i maj och som ledde till sommarens uppmärksammade familjeseparationer. Trumps anhängare ger honom rätt, de betonar att all invandring måste ske på laglig väg och vill se upptrappad gränssäkerhet. Kritiker understryker att det är en mänsklig rättighet att söka asyl samt understryker att USA behöver och är byggt på invandring.

Det gör även Ryan, som beskriver sig själv som invandrare. Född i Kanada kom han till USA innan han fyllt ett. Hans föräldrar flyttade i sin tur från Irland 1974.

– Irland befann sig i depression. Mina föräldrar letade sig över Atlanten för ett bättre liv. Vi har en fiktiv bild av vår egen historia och de ursprung vi har. Sanningen är att migranter mer eller mindre kommit till USA på samma sätt i alla tider – oavsett om de kommit från Irland eller Guatemala.

Ryan säger att det enda som förändrats på senare tid är USA:s allt mer restriktiva lagar.

Ensamkommande migrantbarn går på led i tältlägret Tornillo i Texas, nära gränsen mot Mexiko. Bild: AP/Ivan Pierre Aguirre

"En skapad kris"

Drygt 100 mil väster om Tornillo ligger den mexikanska gränsstaden Tijuana. Där finns i nuläget tusentals människor från Honduras, Guatemala och El Salvador som ingått i den så kallade migrantkaravan som vandrat mot USA under hösten. Presidenten har utmålat karavanen som ett hot, skickat soldater till gränsen och i omgångar stängt gränsövergången. Frustrerade migranter har försökt storma övergången och USA har svarat med tårgas.

– Det som pågår i Tijuana är en humanitär kris. Men den är skapad av människor, konstruerad av vår president för att åstadkomma en bild av att det finns ett hot, säger Ryan och påpekar att USA mycket väl klarar av att ta hand om migranterna.

Han säger att USA inte vill prata om de verkliga anledningarna till varför det är så illa ställt i Honduras, Guatemala och El Salvador.

– Många av deras problem är direkt orsakade av oss (USA). Det är vi som köper narkotikan som rör sig genom de här länderna. Och den människohandel som sker förser oss amerikaner med billig arbetskraft.

Bild: TT

Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s president Donald Trump. Under sitt första år väckte presidenten uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som upprepade gånger utmanades i domstol men som senare trädde i kraft i nedbantad och omskriven form.

Trump har även lovat tuffare tag mot de uppskattningsvis 11 miljoner papperslösa som lever i skuggorna i det amerikanska samhället.

I april i år stramades USA:s migrationspolitik åt markant då dåvarande justitieminister Jeff Sessions meddelade att nolltolerans råder mot illegal invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas.

Under en period i somras innebar det även att små barn, som inte kan åtalas, skildes från sina föräldrar och placerades i boende.

"Om du smugglar ett barn så kommer vi att åtala dig och barnet kommer att separeras från dig som lagen kräver. Om du inte tycker om det så smuggla inte barn över vår gräns", sade Sessions då.

Över 2 000 barn separerades från sina familjer under maj och juni, något som blev föremål för enorma protester och debatt. Den 20 juni satte presidenten stopp för familjeseparationerna med ett dekret, men meddelade att nolltolerans fortfarande råder.

Sedan dess har 81 barn ändå skiljts från sina anhöriga, enligt statistik från departementet för inrikes säkerhet daterad 30 november. Detta då den vuxne som färdades med barnet var inblandad i kriminalitet, det fanns medicinska eller säkerhetsmässiga skäl eller barnet inte reste med sin riktiga vårdnadshavare.

Parallellt har många ensamkommande barn tagit sig till USA. Drygt 14 000 hölls i november i förvar, enligt hälsodepartementet.

De flesta som försöker nå USA via den södra gränsen har flytt fattigdom, våld och gängkriminalitet i länder som Guatemala, El Salvador, Honduras och Mexiko.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning