Tårgas mot oppositionella i Zimbabwes huvudstad

Polis omringar anhängare till oppositionspartiet MDC. Tårgas och batonger användes för att skingra människorna som samlats för att lyssna på oppositionsledaren Nelson Chamisa. Bild: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Kravallpolis har använt batonger, tårgas och vattenkanoner mot oppositionella i Zimbabwes huvudstad Harare. Hundratals anhängare till det största oppositionspartiet MDC hade under onsdagen samlats vid partihögkvarteret när polisen omringade och gick till angrepp mot den dansande folkmassan.

Oppositionsledaren Nelson Chamisa och hans sympatisörer anser att president Emmerson Mnangagwa har övertagit den hårdföra politik som hans föregångare Robert Mugabe förde under sina 37 år vid makten.

– Brutalitet och förtryck är inte hållbart, det kan inte vara för evigt. När en regim vänder sina trupper mot det egna folket har dess legitimitet gått förlorad, sade Nelson Chamisa i ett tal efter sammandrabbningarna.

Reformer har utlovats av den nya regeringen sedan diktatorn Robert Mugabe, som avled den 5 september, kuppades bort från makten för två år sedan.

Zimbabwe befinner sig i en djup ekonomisk kris med skenande inflation, enorm arbetslöshet och ett sönderfallande sjukvårdssystem som följd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning