Tappara ute efter tredje raka ligaguldet

Miska Humalojas Kärpät och Juhani Jasus Tappara gör upp om ligaguldet. Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Tappara och Kärpät möts för sjätte gången i ligafinalerna – vem drar det längsta strået den här gången?

Tappara och Kärpät har mötts fem gånger förut i ligafinalerna – och två gånger förut under 2010-talet. Tre gånger har Kärpät varit bättre, två gånger har Tappara tagit hem Kanadatrofén.

Tammerforslaget har vunnit de två senaste gulden och spelat i final varje gång sedan 2012. Kärpät slog Tappara i finalerna två gånger 2014 och 2015, men har inte nått så här långt sedan dess. Förra året slog HIFK ut Kärpät redan i slutspelskvalet.

Här är fem saker att tänka på då finalerna kör i gång i kväll. Bäst av sju avgör.

Tätt matchprogram

Kärpät tvingades spela en sjunde och avgörande match i semifinalerna mot HIFK och har bara fått två vilodagar innan finalerna rullar i gång i Uleåborg. Spelarna låtsas inte om någon trötthet, men det är klart att den långa och tuffa matchserien inverkar. Tappara har vilat i över en vecka efter att ha avfärdat TPS i fyra raka matcher. Frågan är om det är bättre att ha matchvanan inne, eller att vara ordentligt utvilad.

Specialsituationerna

Tappara spelar sin ökända traphockey och Kärpät har visat att laget också behärskar taktiskt försvarsspel. Specialsituationerna kan komma att bli avgörande. Tapparas power play har varit mördande effektivt i slutspelet. Men Kärpäts boxplay har varit som en betongmur kring Veini Vehviläinens mål. Någondera måste ge efter.

Rautakorpis silver

Jukka Rautakorpi är en solid chefstränare med tung erfarenhet som varit med om att skapa Tapparas identitet. Men faktum är att han bara har lotsat Tammerforslaget till ett guld – och fem silver – under 2000-talet. Jussi Tapola förde laget till två guld, men fick en spark snett uppåt i klubborganisationen då Rautakorpi återvände. Är Rautakorpi en vinnande coach?

Erfarenheten

En stor del av Tapparaspelarna var med om att vinna ligagulden 2016 och 2017. Kärpät har genomgått större förändringar under de senaste åren, både då det gäller spelarna och tränarna. I Tappara representerar Rautakorpi ändå ett slags kontinuitet. Spelare som Kristian Vesalainen och Otto Karvinen har egentligen inte vunnit någonting stort. Är hungern större än Tapparas rutin?

Hemmafavören

Kärpät tog hem grundserien och har helt välförtjänt hemmafavör ända till och med finalerna. Det kan ha en betydelse, för både Kärpät och Tappara var relativt sett bättre på hemmais än borta. Men Kärpät har haft lite svårt med att dra publik – det var bara lördagsmatcherna mot HIFK som drog fullt hus.

Tips: Tapparas rutin och solida försvarstaktik räcker till ligaguld med 4-2 i matcher.

Vem blir finska mästare?

Laddar ... Laddar ...

Matchprogrammet:

Ti 17.4 Kärpät - Tappara

To 19.4 Tappara-Kärpät

Lö 21.4 Kärpät-Tappara

Må 23.4 Tappara-Kärpät

Ti 24.4 Kärpät-Tappara vid behov

To 26.4 Tappara-Kärpät vid behov

Lö 28.4 Kärpät-Tappara vid behov

I grundserien: 13.10 Tappara-Kärpät 2-1, 21.11 Kärpät-Tappara 3-1, 28.12 Kärpät-Tappara 2-3, 6.3 Tappara-Kärpät 5-1.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03