Tappara given storfavorit - Vem tror du att vinner? Gå in och rösta

Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

I dag kör ligan i gång – och Tappara är klar favorit igen. HBL rangordnar lagen.

1. Tappara

Finns inget som står i vägen för Tammerforslagets tredje raka mästerskap. Modeikonen Jukka Rautakorpi är tillbaka i tränarbåset och det redan överlägsna materialet har förstärkts med lirare som Jarno Kärki och Tomas Zaborsky.

2. JYP

Precis som Tappara har JYP ett stabilt spelsystem, en vinnande ishockeykultur och massor av erfarenhet. Återvändaren Jarkko Immonen kan vara årets värvning, fast han kanske passerat bäst före-datumet.

3. TPS

Förra året lyckades TPS vända en lång, negativ trend – men i slutspelet var laget alldeles för beroende av sin första kedja. Tack vare kanonvärvningen Ilari Filppula har TPS potentiellt två vassa anfallskedjor. Håller Oskari Setänen som målvaktsetta?

4. HIFK

Stora förändringar – och en ny chefstränare. Laget saknar en given, offensiv toppcenter, men har flera starka tvåvägscentrar. Försvaret ser ut att vara bättre än förra säsongen, men får Ari-Pekka Selin laget att spela tillräckligt disciplinerat?

5. Lukko

Pekka Virta upplevde en renässans i KalPa förra säsongen, men frågan är om hans spelfilosofi faller i god jord i Lukko. Åtminstone lär det ta tid att öva in de smånätta passningarna, cirklarna och mönstren.

6. Ilves

Tvingades till slut vika sig i kvartsfinalerna mot Tappara i våras, men allt tyder på att den klassiska Tammerforsklubben, efter många nödår, äntligen vänt blad. Nya ägare, en grymt bra tränare och många lovande spelare.

7. KalPa

Förra säsongens stora skrällag led tunga förluster under sommaren, bland annat lämnade målvaktsetttan Eero Kilpeläinen och skyttekungen Janne Keränen Kuopio bakom sig. Ingen lätt uppgift för Sami Kapanen, som tar över som chefstränare.

8. Kärpät

Förra säsongen blev en total missräkning med Kai Suikkanen vid spakarna. Mikko Manner ska återinföra det gamla och beprövade spelsättet i Kärpät igen. Några tunga värvningar till trots har Kärpät inte ett lika grymt material som under storåren.

9. Ässät

Björneborgarnas spelar simpelt, jobbar hårt och kämpar alltid till slut. Aldrig kul att möta dem i Isomäkiarenan. Andreas Bernard hör till den absoluta målvaktseliten och Simon Suoranta är en av ligans vassaste målskyttar.

10. HPK

Antti Pennanen har försökt skapa en ny, vinnande kultur i Tavastehus och efter flera år på dekis övertygade HPK stort med en femte plats i grundserien förra säsongen. Kolla in hur grymt lovande Kristian Vesalainen gör ifrån sig i ligan.

11. SaiPa

För ett par år sedan förtjusade sputnikarna ligapubliken med sin fartfyllda spelstil, men förra året blev en riktig katastrof. Nya chefstränaren Tero Lehterä har en del att göra – men åtminstone är målvaktsikonen Jussi Markkanen tillbaka igen.

12. KooKoo

Kouvolalaget sålde en bunt av sina veteranlirare och börjar delvis på ny kula med Tuomas Tuokkola som lots och en drös med nya ansikten. Det finns inte många riktiga lirare i laget, men kan bli intressant att se om Michael Keränen återfinner sitt spel.

13. Jukurit

Ligacheferna ville ha femton lag i ligan – men Jukurit var inte den slagpåse som alla hade trott förra säsongen. Risto Dufvas gubbar spelade fördomsfritt och aktivt, men det blir svårt att upprepa fjolårssuccén.

14. Pelicans

Lahtislaget blev ordentligt rovfiskat i somras, då de tre poängbästa och fem av de sju effektivaste spelarna försvann. Chefstränaren Petri Matikainen får ryta och vifta med motorsågen bäst han vill, men spelarna räcker bara inte till.

15. Vasa Sport

I synnerhet inför hemmapubliken kan Sport vara en svår motståndare, då Tomek Valtonens manskap hittar rätt sinnesstämning. Men spelarmaterialet är helt enkelt för dåligt för att uppnå några stordåd.

Vem vinner guld 2017-2018?

Laddar ... Laddar ...

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46