Tapio Lehtinen rundade Kap Horn - lyssnade till gratulationerna via Facebook

Tapio Lehtinen tog farväl i Helsingfors i slutet av maj 2018. På onsdagen seglade han runt Kap Horn. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ensamseglaren Tapio Lehtinen har nått en milstolpe. Han är runt den legendariska sydligaste spetsen av Sydamerika.

Kap Horn upplevs kanske inte längre så farlig som innan Panamakanalen öppnade 1914, men nog är stället fortfarande mytomspunnet. Spetsen rundas årligen av hundratals båtar.

På havet mellan Atlanten och Stilla havet blåser ofta hårt och kallt från söder. Vågorna är lätt fyra meter höga. Enligt väderprognosen är omständigheterna de närmaste dygnen inte de värsta tänkbara.

För en dryg vecka sedan såg det förhållandevis fridfullt ut på havet, enligt de rapporter som radioamatörer i Finland får av Tapio Lehtinen i området kring Kap Horn. Seglaren var vid gott mod och ägnade sig åt "vårstädning". I rutinerna ingick också kartövningar bland annat för att undvika grund och lokalisera fyrtorn. Och följande dag kom nyheten: Lehtinen är förbi Kap Horn.

Just nu är Lehtinen förbi Falklandsöarna (Islas Malvinas) vid den argentinska kusten. Han är femte i tävlingen och förmodligen den sista av deltagarna som i maj seglar i hamn i franska Les Sables d'Olonne.

Enligt de finländska radioamatörer som dagligen har radiokontakt med ensamseglaren är allt som det ska, men vinden saknas. Södra Atlanten är lugn. Av den senaste rapporten framgår att i väster kan Lehtinen i mörkret se ljuset av hundratals fiskebåtar. Fast helt nära är de inte. Avståndet är som mellan Helsingfors och Tallinn och ljuset som Lehtinen kan se i horisonten utnyttjas för att locka fångst.

Det säger något om avståndet att Lehtinens radar inte reagerar på fiskebåtarna.

Tapio Lehtinen har för tillfället 100 liter dricksvatten och han räknar med att samla in mera då ett regn beräknas dra över området där hans båt, en klassisk Gaia, seglar. I rutinerna den senaste veckan har ingått att lyssna på radioamatörerna som läser upp gratulationer som folk skrivit på Facebook: Det är många som märkt att Lehtinen rundat Kap Horn.

Enligt rapporten närmar sig dagen för smutstvätt. Av "familjeskäl" vill Lehtinen inte avslöja detaljer men för att torka kläder har han dem på sig. Resten får plats på ett litet byksnöre inne i kajutan.

Av det från starten begränsade förrådet med Jaloviina, finsk starksprit, typ en (1) flaska, lär det finnas bara lite dricka kvar på bottnen och det sparas för ceremoniellt bruk.

Lehtinens fart bromsas upp av snäckor som sitter fast på utsidan av båtens botten. Ensamseglaren har få eller inga möjligheter att skrapa bort snäckorna under pågående tävling.

Deltagarna

73-åringen Jean-Luc Van Den Heede är redan i mål. Han var framme den 29 januari.

Kartan visar Tapio Lehtinens position i början av den här veckan:

Tapio Lehtinen seglade i väg från Helsingfors den 25 maj 2018.

Golden Globe Race startade den 1 juli i Frankrike.

Deltagarna seglar runt jorden ensamma och utan modern teknik, till exempel satellitnavigering.

Tapio Lehtinen beräknas vara tillbaka i Frankrike mellan den 4 och 7 maj 2019.

Sir Robin Knox-Johnston var den ensamseglare som först seglade jorden runt utan uppehåll. Han segrade då den engelska tidningen Sunday Times 1968 utlyste Golden Globe Award.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning