Tanter rånar en bank

Huvudrollsinnehavarna Sissela Kyle och Lotta Tejle tillsammans med regissören Felix Herngren. Bild: FLX TV AB

Det är ett nöje att se Sissela Kyle och Lotta Tejle spela mot varandra i kriminalkomediserien Enkelstöten. Serien bjuder på feelgood och spänning lätt kryddad med humor samt en dos tant-power.

Enkelstöten sänds i Yle Fem måndagar kl. 19.45.

Felix Herngren är ett av de hetaste namnen inom svenskt tv-seriemakande just nu. Alltsedan Solsidan har det han gjort väckt intresse – och hans senaste succé Bonusfamiljen sänds just nu i Yle Fem på sommarlördagar.

I vintras sände Yle TV2 Torpederna som Herngren regisserat, och även den var en underhållande bekantskap. Han verkar ha en dragning mot kriminalkomedin, för om Torpederna handlade om en frigiven fånge som försökte bryta med sitt tidigare liv, handlar Enkelstöten från 2017 om lite samma sak, fast tvärtom: två rekorderliga kvinnor i sextioårsåldern blir bankrånare. Lika mycket komedi som Torpederna är det däremot inte, snarare är Enkelstöten ett feelgooddrama som växlar mellan spänning och action och lågmäld, knappt märkbar humor.

Men också Enkelstöten är en serie som fungerar bra, inte minst tack vare utmärkta Sissela Kyle och Lotta Tejle i huvudrollerna som läkaren respektive läraren som av olika skäl hamnar i ekonomisk knipa och behöver pengar snabbt – och bestämmer sig för att råna en bank.

Den sexdelade serien följer förberedelserna av kuppen, själva genomförandet som bjuder på riktigt frustrerande nervkittlande drama, och efterspelet då polisen är dem på spåren och det gäller att inte åka fast.

Kyles och Tejles samspel är den stora behållningen i den här serien som har ett slags tantpower-budskap. Hur gör man det trovärdigt att två skötsamma medelklasskvinnor plötsligt blir kriminella? Hur berättigar de det för sig själva? Jo, rånet är en motreaktion mot samhällets osynliggörande av äldre kvinnor, de gör något som ingen någonsin kunnat tro om dem.

Kyle tar till – inte helt hållbara – feministiska argument: i alla år har de tjänat mindre pengar för att de är kvinnor, nu är det dags att ta tillbaka pengarna! Men de tvingas också förhålla sig till sina metoder och ta ställning till hur mycket våld de ska använda – och där finns en etik, det är ju trots allt två medelklassdamer vi talar om och inga råskinn.

Serien är en remake av åttiotalsserien Dubbelstötarna som bygger på Tomas Arvidssons böcker. I Enkelstöten har man däremot bytt kön på huvudpersonerna. En finess är att kändisar dyker upp i småroller, som operasångerskan Malena Ernman, artisten Lena Philipsson och advokaten Thomas Bodström.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03