Tänkta poängmaskinen har gjort noll mål – "Stressar inte ett dugg"

Veli-Matti Savinainen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Veli-Matti Savinainen bryr sig inte om de uteblivna målen. Det är genom ett lyckat försvarsspel som Lejonen ska rubba Tre Kronor.

33-åriga Veli-Matti Savinainen hör till Lejonens mest erfarna spelare. Savinainen spelar sitt femte VM och han har också ett OS på sin meritlista. VM-silvermedaljören från 2014 har på 42 VM-matcher stått för 10+13=23 poäng.

Men i Kosice visar målsaldot noll. Trots att tänkta offensiva ledaren Savinainen fått rejält med ansvar. Är han då stressad inför ödesmatchen mot Tre Kronor?

– Inte ett dugg. Inte ett dugg, säger Savinainen barskt.

– Vi har spelat sju matcher och förlorat en match på ordinarie speltid och en i förlängning. Vi kom tvåa i gruppen. Vi gör det här jobbet tillsammans, fortsätter han.

Savinainen har träffat stolpen och varit nära att näta. I stället har han stått för fyra assists, så någon VM-flopp kan man inte tala om.

Savinainen understryker det defensiva i stället för det offensiva inför kvartsfinalmötet. En målskyttetävling vill Lejonen inte ha. Det är genom försvaret de ska vinna, menar Savinainen.

– Det gäller att hålla tätt och få dem att bli nervösa. De har gjort många mål men också släppt in en hel del. De har namnstarka backar som gillar att anfalla, säger Savinainen.

På sju gruppspelsmatcher var Finlands målskillnad 22–11. Sveriges var 41–21.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning