Kandidatflykt från Samlingspartiet: Tänkt röstmagnet och kändiskock drar sig ur kommunalvalet

Hanna Gullichsen och Kirsi Piha drar sig ur valet efter att någon i partiet fällt "uttalanden som kränker människogrupper". Bild: Catariina Salo/SPT, Emmi Korhonen/Lehtikuva

Kirsi Piha och Hanna Gullichsen kandiderade för Samlingspartiet i Helsingfors. Men på lördagen meddelade de nästan samtidigt att de drar sig ur valet.

Kirsi Piha utsågs till Samlingspartiets borgmästarkandidat den andra februari. Bara drygt tre veckor senare meddelar hon i sin blogg att hon drar sig ur valet.

"Jag lämnar min kandidatur i kommunal- och borgmästarvalet, men inte mina värderingar, tankar eller Helsingfors", skriver Piha på lördagskvällen.

Kring själva anledningen till varför hon lämnar partiet är Piha ändå förtegen. Men:

"Samlingspartiets grundläggande värdering är en syn på människan som fri, aktiv och jämlik. Värderingen är inte att människor är problem", och vidare:

"Partiets grundläggande värde är att skapa ett välmående och företagsamt samhälle. (...) För alla. Det baserar sig inte på ett fördomsfullt och kränkande tänkesätt. Det får inte göras politik på människors värde."

Grundade PR-bolaget Ellun Kanat och jobbar numera där som konsult.

Var riksdagsledamot för Samlingspartiet 1994–1996 och 1999–2003.

Ledamot i EU-parlamentet 1996–1999.

Fullmäktigeledamot i Helsingfors mellan 2004 och 2009.

Källa: HS

Partiets ordförande Petteri Orpo skriver på Twitter att Pihas beslut är en besvikelse för honom.

"Partiets distrikt i Helsingfors letar genast efter en ny borgmästarkandidat. Samlingspartiet har en stark kandidatlista i Helsingfors och valarbetet fortsätter", skriver Orpo.

Även kändiskock hoppar av

Ungefär samtidigt som Piha meddelade att hon drog sig ur gjorde även hennes partikollega, kändiskocken Hanna Gullichsen det.

"Samlingspartiet är rätt parti för mig, men ledningen har inte dragit gränser där de hade behövts", skriver hon på Instagram.

Hon hänvisar till uttalanden som medlemmar i partiet gjort under den gångna veckan, utan att nämna exakt vad hon syftar på.

"Uttalanden som är avsedda att kränka människogrupper hör inte hemma i ett bildat parti."

"Jag valde Samlingspartiet eftersom jag uppriktigt ville främja de vackra och viktiga värderingar, som partiet nämner som sina."

Men den gångna veckan har det alltså kommit fram något som visar att partiets ledning tolererar åsikter som Hanna Gullichsen inte skriver under.

"Jag är inte beredd att göra en insats för att det här partiet ska lyckas i valet. Jag skäms för att bli sammankopplad med tankar som inte är förenliga med våra värderingar."

Statsvetare: Blir svårare för Saml

Beskedet kommer som en överraskning för Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap, när HBL ringer henne på lördagskvällen.

Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet. Bild: Richard Nordgren

– Oj då. Det här beskedet kommer plötsligt och oväntat. Det försätter Samlingspartiet i en svår situation.

Hur avhoppen – då särskilt Kirsi Pihas – kan påverka valutgången är ändå oklart, tillägger von Schoultz.

– Vi har ännu inte sett några opinionsmätningar. Så egentligen vet vi inte om Piha var populär som borgmästarkandidat eller inte.

Att beskedet skulle få nuvarande borgmästaren Jan Vapaavuori att ändra åsikt och ställa upp för omval är osannolikt, bedömer von Schoultz.

– Partiet hade inte en idealisk start i och med att Vapaavuori inte ställde sig till förfogande. Det här gör Samlingspartiets redan svåra situation en aning mer besvärlig.

Här är hela Hanna Gullichsens inlägg på Instagram (på finska):

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning