Tankestreck ur ett opålitligt minne

Ur det lilla ordet rester skapar Tuuli-Anna Viitanen konst som representerar fragmentariska minnesbilder.

Tuuli-Anna Viitanen: Tähteet. TM-galleriet, Skillnadsgatan 9 B (innergården). Till den 20.8.

Leftovers, rester, är ett synnerligen vanligt ord inom modern konst. Det är vardagligt, men med lite fantasi blir det till en synonym för kvarblivna minnen och används flitigt speciellt inom fotokonsten för att beskriva serier sammansatta av gamla bilder.

I princip är leftovers också namnet som Tuuli-Anna Viitanen gett sin utställning i vilken hon ställer ut verk som på olika sätt representerar minnesbilder. Med den lilla skillnaden att ordet här översatts till Viitanens modersmål finska och så blivit till Tähteet. Och vips har det utnötta ordet blivit till något annat: ett namn som samtidigt för tankarna till såväl matrester som skrapas av en flottig tallrik som till stjärnor på himlen tack vare likheten mellan orden tähteet och tähdet. Ett stiligt namn som tillför lite romantik till Viitanens analytiska och minutiöst utförda collageverk.

Abstraktion samt svart och vitt dominerar Viitanens verk. Den stereotypiska bilden av collage får sig en törn för här finns inga sammanfogade bilder utklippta från gamla tidningar så långt ögat kan nå. Ingen färggrannhet eller pysslig känsla. Konceptet kommer först och först därpå följer metoden – collagetekniken tjänar verkens syfte och passar utställningens minnestematik som hand i handske.

Viitanen fokuserar på minnets tendens att fragmenteras och falla sönder och uttrycker detta bland annat genom att applicera otaliga mängder identiska pappersremsor på stora ark. Resultatet är måleriskt, och det är vid första anblick svårt att tro att inte verken är grafik. Först vid utställningens sjätte verk flyter collagetekniken upp till ytan och blir påtaglig i och med karaktäristiska cirklar. Alla har vi någon gång stansat hål i papper och känner därför direkt igen formen, och för en stund övertar vardagligheten.

På väggen hänger verk med stansade hål, rad på rad på rad... men tittar man tillräckligt länge börjar hjärnan arbeta för sig själv och cirklarna förändras och blir till månfaser eller galler. Eller något annat. Viitanen har skickligt klarat av att med enkla medel skapa avskalade verk som inte tvingar betraktarens associationer i någon specifik riktning. Utställningen blir så en dialog mellan betraktaren och verken, med konstnären långt i bakgrunden.

Minnen som bleknar

Brottsforskning har gett många konkreta bevis på hur minnen förstörs, förändras eller förvrängs. När Errol Morris på 1980-talet gjorde sin mästerliga brottsdokumentär The Thin Blue Line återskapade han olika personers vittnesmål av ett polismord. Iscensättningarna visade på ett nästan plågsamt konkret sätt hur opålitligt och underligt minnet är. Bilden av verkligheten som vittnena i filmen målade upp bleknade mycket hastigt och blev dimmig. I sådana extrema fall torde det snabbt stå klart att ingens minnesbild är enhetlig eller sanningsenlig, men det är ändå ett faktum som är svårt att svälja.

I sina konstverk nuddar Viitanen vid denna egenskap på ett sätt som likt Morris film kan tolkas som en allvarlig påminnelse om hur vi i våra huvuden alltid bär på felciterade textsnuttar snarare än hela romaner. Hon applicerar linje efter linje efter linje, oroliga svarta streck som ackumuleras till moln som drar över det vita pappret. Aldrig en hel bild, bara fragment.

Kantiga pappersstrimlor som påminner om resterna från dokumentförstörare och alldagliga stansade hål. Det är fascinerande hur så enkla medel kan bli till så grafisk och ändamålsenlig konst. Det är kanske bara streck och cirklar, men det känns verkligen som illustrationer av tankar och minnesbilder.

Helen Korpak Konstkritiker

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08