Tanka bilen med Ikeas köttbullar

SAMARBETE. Gasum öppnar tankstationer vid Ikeas varuhus i Finland. Bild: Gasum

I år öppnar Gasum och Ikea sin första gemensamma tankstation för biogas i Esbo. Enbart bioavfallet från Ikeas fem varuhus i Finland kan driva 25 bilar hela året, säger kommunikationsansvariga Annika Stubbe på Ikea.

– I allmänhet ligger Finland på en hög nivå när det gäller att minimera matsvinn och ta till vara biomassa, säger Olga Väisänen, kommunikationschef på Gasum. Finland blir det första Ikea-landet i världen med egna tankstationer.

– Vi samarbetar redan med en lång rad butiker och industrier och förädlar deras överskottsbiomassa till biogas, säger hon.

– Vår största samarbetspartner är Kesko, som naturligtvis samtidigt strävar efter att producera så lite bioavfall som möjligt. Där matas gasen från den kasserade och förstörda maten tillbaka in i systemet som energi vid tillverkningen av Pirkka-seriens produkter. Samma möjlighet har också Ikea i framtiden, säger Olga Väisänen.

– Den cirkulära ekonomin ger företag möjligheten att tanka sina fordon med biogas som skapats av eget avfall. På sikt kan både Ikea och kedjans samarbetspartner utnyttja egen gas vid transporter, säger Jukka Metsälä, chef för Gasums biogassektion.

Snart till alla varuhus

Redan nu fraktas Ikeas matrester till den närmaste biogasanläggningen och blir biogas, men nu kan man dessutom tanka sin gasbil medan man ändå besöker Ikea för att shoppa eller äta.

– I år öppnas den första tankstationen vid Ikea i Esbo, och inom två år ska alla fem varuhusen i Finland ha en station, säger Annika Stubbe, kommunikationsansvarig på Ikea i Finland.

Alla tillstånd är klara och all utrustning är beställd till Ikea i Esbo, men det exakta datumet för öppningen kommer att offentliggöras senare i år.

Även om man tankar på Ikea kan man inte vara säker på att man kör på Ikeas förgasade köttbullar. Enligt Olga Väisänen är Ikeas matspill inte så stort att det ensamt räcker, men tillsammans med gasen från övriga leverantörer är det ett värdefullt bidrag till helheten.

Biogas kan minska koldioxidutsläppen med upp till 85 procent, och är därför en viktig pusselbit för att göra trafiken mindre skadlig för miljön.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning