Tango i granna färger

Fantasitango kallar dragspelaren Johanna Juhola sin blandning av tango, folkmusik och elektroniska effekter.

Tango/Folkmusik

Johanna Juhola

Diivan jäljet/Shadow Of A Diva (Egen utgåva)

Johanna Juhola är känd från bland annat folkmusikgrupperna Spontaani Vire och Troka. Verkliga djupdykningar i tango har hon gjort som medlem av ensemblen Las Chicas Del Tango och duon Milla Viljamaa & Johanna Juhola som spelar både argentinsk och inhemsk tango.

Diivan jäljet är Juholas fjärde soloplatta och den svänger friskt. De eldigaste inslagen är influerade av tango nuevo-gurun Astor Piazzolla, och här spelar Juhola på den speciella dragspelsvarianten claviola.

De trogna Johanna Juhola Reaktori-vapendragarna Milla Viljamaa (piano, harmonium, sång) och Sara Puljula (kontrabas, sång) är i toppform och det är just trion som gör det hela intressant.

Gruppen lyckas också bra i den mjukt svängande folklåten Tillsammans med ordlös sång av gästande Emma Salokoski och stiliga bakgrundsvokalister.

Diivan jäljet-låten med ett Libertango-besläktat tema gästas av rapparen Tommy Lindgren och sockersött sjungande Yona, men innehållet är så spretigt att låten inte riktigt lyfter.

I övrigt har Juhola och bandet med effektmästarna Tuomas Norvio och Hannu Oskala samt slagverkaren Juuso Hannukainen läget under kontroll.

På den här skivan har man verkligen lyckats ta vara på folkmusikens trallighet och tangons virvlar och förenat dem i en personlig soundvärld. Innehållet får dessutom ett extra lyft av Juholas intressanta låtanekdoter som tryckts i cd-konvolutet.

Johanna Juhola ger skivutgivningskonsert på G Livelab den 23.11.

Ole Nerdrum

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03