Tandvärken satte stopp för ryska storstjärnan

Alexander Bolsjunov är ute efter sitt första OS-guld i Peking. Bild: Henrik Montgomery/Lehtikuva

Alexander Bolsjunov undvek in i det sista att gå till tandläkaren.

Rysslands skidstjärna Alexander Bolsjunov åkte hem från VM i Oberstdorf med ett guld, två silver och ett brons. Den här sommaren har han dock haft problem. Han har bland annat tvingats till två kirurgiska ingrepp i käken.

Nyligen tvingades Bolsjunov åka hem från ett höghöjdsläger i Ramsau för att genomgå en ny tandoperation. Han hade en inflammation, som hade spridit sig nästan till bihålorna, uppger Match TV. Tandvärken hade hållit i sig redan från augusti, men han ville dock inte avbryta träningen för att ta sig till en tandläkare, utan försökte stå ut med smärtan. Han vägrade till och med att ta antibiotika.

– Alla som haft tandvärk vet vad det handlar om. Han kunde inte träna för fullt på grund av det, säger tränaren Juri Borodavko till Match TV.

Enligt Match TV har Bolsjunov också lidit av problem med akillessenan. Dessutom kraschade han med cykel under våren.

– Träningsvolymen har inte påverkats så mycket, för om Alexander inte har kunnat springa, har han kompenserat med rullskidor eller cykel, så den aeroba sidan har inte lidit. I viss utsträckning har styrketräningen och snabbhetsträningen blivit lidande, för han har tvingats ägna sig mer åt grundträning. Tyvärr har problemen inträffat under träningsläger, där det var planerat att köra hårda intervaller. Senast var det tänderna, säger Borodavko till Match TV.

Det är bara en dryg månad till säsongstarten i Ruka. OS i Peking väntar om tre månader.

– Bolsjunov har en enorm grund och han kan när som helst starta och göra ett bra resultat. Före OS finns det ännu tid att bygga en formtopp, säger Borodavko till Match TV.

Bolsjunov tog sitt första VM-guld i Oberstdorf. I Seefeld 2019 tog han fyra VM-silver. I OS i Pyeongchang blev det tre silver och ett brons – bland dem silver bakom Iivo Niskanen på 50 km. Bolsjunov vann också både Tour de Ski och den totala världscupen 2019-2020 samt 2020-2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning