Tänd ett ljus för säkerhet

Allting kan man inte skydda sig mot och vissa risker är man kanske tvungen att leva med.

Varje gång jag tar fram min adventsljusstake blir jag påmind om att kolla brandvarnarna eftersom jag har skrivit det i bottnen på ljusstaken.

Nej, det är inte sant, så förutseende har jag inte varit. Men det slog mig att det kunde vara en god idé. Det är nämligen en av sakerna som inte vill bli gjorda fast jag vet att man borde. Först sen när den börjar pipa irriterande kommer jag ihåg att den existerar.

Men häromveckan blev jag på ett mycket tråkigt sätt påmind om att olyckor verkligen händer. Som alltid då man minst anar det. Den olyckan hade kunnat sluta riktigt illa, men resulterade nu i ett antal benbrott och en längre sjukskrivning. Personen i fråga kommer som tur är antagligen att bli helt återställd. Och jag vet inte ens detaljerna kring varför det gick som det gick, men i varje fall blir jag påmind om att det kan vara värt att skärpa mig när det gäller vissa säkerhetsrutiner.

Mitt yrke lär också vara ett av de mera riskfyllda. Lantbruket innefattar ofta arbete med både stora maskiner och djur. Dessutom finns det på de allra flesta gårdar både maskiner och byggnader som sällan är så väl underhållna som en hög säkerhet skulle kräva. Min gård är inget undantag även om vi som jobbar här försöker ta dessa frågor på allvar, vissa förbättringar har vi också gjort. Sedan finns det ju sådana faror som sällan leder till akuta olyckor, men som är minst lika viktiga i långa loppet. Därför försöker jag komma ihåg användningen av hörsel- och andningsskydd. Båda kan kännas obekväma och löjliga innan man vänjer sig, men min erfarenhet är att det alltid är värt att försöka komma över sina begränsningar.

Sedan är vi sällan konsekventa med vilka säkerhetsföreskrifter vi följer. Under en ledarskapsutbildning talade föreläsaren om vikten av att kunna ställa rätt frågor och tog upp ett exempel; ett par där den ena parten alltid var orolig för den andra som red utan ridhjälm, men när hen förde detta på tal fick hen bara goda förklaringar om vilken skicklig ryttare partnern är. Ända tills hen kom på att fråga varför partnern då alltid påminner om vikten av att använda säkerhetsbältet även om båda kunde erkännas vara skickliga förare. Då äntligen föll polletten ner och ryttaren använde efter det alltid ridhjälm.

Allting kan man inte skydda sig mot och vissa risker är man kanske tvungen att leva med. Men en liten påminnelse och uppryckning känner jag är på sin plats. Dessutom kan det vara ett ganska fint sätt att visa att man bryr sig om sina nära. I dessa tider av klimatdebatt, och när årets största konsumtionshögtid står för dörren, kanske här finns några julklappar att tipsa om. En omgång nya brandvarnare med tillhörande uppsättning till de lite äldre föräldrarna som kanske inte längre ska klättra på stegar. En första hjälpen-kurs för tonårsfamiljen lämplig att genomföras tillsammans den 11.2. Ett besök till den lokala brandstationen med de minsta i familjen. Bara för att nämna några. Med hopp om en trygg och god jul!

Anna Alm ekobonde på Mörby gård i Raseborg

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning