Tamminen avstängd tre matcher – skickade olämpligt meddelande till domaren

Tamminen har avtjänat två matcher av sin avstängning. Bild: Ksf Media Arkiv / Thomas Sundström

Teemu Tamminens avstängning förlängdes från två till tre matcher.

Teemu Tamminen fick både rött och blått kort i säsongens premiärmatch i handbollsligan. Cocksspelaren accepterade inte domaren Miro Korjas beslut att visa ut honom utan tog ett hotfullt steg mot och såg ut att söka kontakt med domaren.

Det blåa kortet betydde att incidenten rapporterades till Handbollförbundets disciplinära chef Heidi Kullberg. Kullberg har befogenhet att dela ut avstängningar på upp till två matcher men då hon ansåg att Tamminens beteende krävde strängare straff var det disciplinnämnden som fick behandla ärendet.

Under behandlingen var Tamminen avstängd i två matcher och nämnden ansåg att landslagsspelaren ska stängas av ytterligare en match på grund av sitt beteende.

"Cocksspelaren Teemu Tamminen har gjort sig skyldig till mycket grovt osportsligt beteende mot domare" skriver disciplinnämnden i sitt beslut.

"Då straffet fastställts har man speciellt tagit i beaktande att han efter att ha blivit avstängd från matchen och fått blått kort av domaren fortsatt sitt beteende på tävlingsplatsen efter matchens slut och att han efter att matchhändelsen är över skickat ett olämpligt meddelande åt domaren"

Vidare skriver disciplinnämnden:

"Inför den här säsongen lanserade Handbollförbundet en respect-kampanj där grundtanken är att respektera andra. Det gäller samtliga deltagare i tävlingshändelser. Tamminens agerande är också mot respect-kampanjens principer".

Disciplinnämndens beslut är, till skillnad från bland annat ishockeyligan och fotbollsligan, inte offentligt i sin helhet. Vad exakt Tamminen sade och skrev till domaren ville förbundet inte berätta.

Tamminens avstängning gäller i följande matcher:

5.10 Cocks–GrIFK

9.10 PIF-Cocks

30.10 Cocks-Dicken

Tamminen är uttagen i nya landslagstränaren Ola Lindgrens första trupp. Landslaget samlas fredag 18.10 för läger och träningsmatcher mot Japan inför inledningen på förkvalet till VM-kvalet. Förkvalet inleds med bortamatch mot Israel den 23.10 innan laget möter Cypern på Tamminens hemmaplan i Riihimäki den 27.10.

Avstängningen gäller bara ligamatcher och Tamminen är fri att spela i landslaget under avstängningen.

Det är inte första gången Tamminen stängs av. I februari 2016 stängdes den hetlevrade Cocksspelaren av i tre matcher efter att ha däckat landslagskollegan Miro Koljonen i en match mellan Cocks och HC West.

Det röda kortet i säsongpremiären mot BK-46 var Tamminens 17:e i inhemsk klubblagshandboll.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning