Tamminen avstängd i tre matcher

Tamminen är tillbaka lagom till sista grundseriematchen. Bild: Niklas Sandström

Teemu Tamminen fick sin dom för överfallet på Miro Koljonen.

Cocks stjärnspelare Teemu Tamminen har fått sin dom.

Disciplinutskottet behandlade på torsdag kväll incidenten i matchen mellan Cocks och HC West i lördags där Tamminen attackerade Wests och landslagets kapten Koljonen med en armbåge i huvudet.

Tamminen stängs av tre matcher och missar Cocks matcher mot HIFK; ÅIFK och Dicken men är tillbaka i den sista grundseriematchen mot BK-46.

Det var i tiden 6.45 som West startade ett snabbt anfall efter ett Cocks-mål då Tamminen kom rusande från sin vänsterkant in i mittcirkeln och löpte med höjda armar rakt på Koljonen som träffades i huvudet och däckades.

– Disciplinutskottet konstaterar i sin disciplinära granskning att spelet varvar i gång och att Tamminen har haft för avsikt att hindra Koljonen, skriver utskottet i sitt beslut.

– Tamminen är som spelare ansvarig för att hans agerande inte äventyrar en annan spelares säkerhet. Tamminen har enligt disciplinutskottets uppfattning varit speciellt likgiltigt inställd till skaderisken för Koljonen med tanke på farten och kraften i situationen.

Disciplinutskottet konstetrar att Koljonen inte kunde vänta sig att bli attackerad som Tamminen gjorde då Tamminen kommer från sidan/bakifrån.

– Koljonen koncentrerar sig på att laget får i gång spelet och Tamminen kommer in i situationen ur Koljonens synvinkel från sidan/bakifrån och Koljonen är inte förberedd för kontaktsituationen. Att Koljonen ska skada sig i situationen är mycket sannolikt och Koljonen skadade sig också i situationen. Koljonens skador är sannolikt inte allvarliga.

Tamminen fick bara en två minuters match för smällen. Disciplinutskottet konstaterar att domarna borde ha gett rött kort åt Tamminen i situationen och rapporterat incidenten skriftligen till den disciplinära chefen eller disciplinutskottet.

– Teemu Tamminen har gjort sig skyldig till speciellt likgiltigt och farligt agerande mot Koljonen genom att springa på Koljonen och använda armbågen i situationen, skriver disciplinutskottet.

Cocksspelaren verkade inte speciellt ångerfull efter att ha sänkt sin landslagskamrat. Han ryckte på axlarna, spelade oförstående, gick inte fram och kollade om Koljonen var ok och skrattade då domaren gav två minuters utvisning.

Det hade krävts ett rött kort och rapport av domarna till förbundet för att Tamminen hade kunnat stängas av under pågående disciplinära behandling.

Då den disciplinära processen drog ut på tiden spelade Tamminen i onsdagens match mot Sjundeå IF, gjorde 12 mål och fick ett rött kort i slutminuten. Det röda kortet ledde inte till några disciplinära åtgärder.

Här kan man läsa disciplinutskottets beslut i sin helhet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning