Tammerfors: Kritikstorm mot nya arenans namn

Den nya arenan i Tammerfors ska heta Uros Live, ungefär Hane Live på svenska. Bild: Tomorrow Ab/Lehtikuva

Den idrottsarena som just nu byggs i Tammerfors ska i fortsättningen heta Uros Live. Människor höjer röster mot just Uros-biten av namnet: Det betyder "hane" på svenska.

Den planerade arena som tidigare hette Tampereen Kansi ska nu bli Uros Live, efter ett samarbetsavtal som knöts på torsdagen mellan arenan och Uros. Det skriver Yle.

Uros är ett uleåborgsbaserat teknologiföretag som levererar mobil- och internettjänster. Uros, som grundades 2011, har knutit ett avtal som sträcker sig över 10 år.

Men arenans namn stöter på mothugg, inte minst i sociala medier. Olga Haapa-aho, fullmäktigeledamot för De gröna i Tammerfors, skriver på Twitter:

– Hjälp! Hur kan den där samarbetspartnern ha ett så ofattbart namn?

Finskans "uros" betyder "hane" på svenska.

Och Olga Haapa-aho är långt ifrån den enda som ondgör sig över namnet.

Hela gröna fullmäktigegruppen skickade ut ett pressmeddelande och Haapa-aho säger i intervju med Yle att "namnet måste bytas".

Journalisten och författaren Matti Mörttinen föreslog att invigningsmatchen skulle spelas mellan handbollslagen Cocks och Dicken.

Däremot är Uros-koncernens vd Jerry Raatikainen nöjd, enligt Yle.

– Att kalla arenan för Uros Live kändes lämpligt med tanke på vårt varumärke. Jag är väldigt glad över det här samarbetet, säger han till Yle.

Vd:n för arenan, Marko Hurme, instämmer.

– Vår huvudsakliga samarbetspartner har en produkt med det namnet, och de marknadsför det internationellt, säger han till Yle.

Arenan ska stå färdig nästa år, 2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning