Tammerfors får spårvagnar

Så här kan det se ut i Tammerfors i framtiden.Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT

En spårväg ska byggas i Tammerfors. Stadsfullmäktige fattade beslutet efter att sex timmar långt maratonmöte sent på måndagskvällen.

Om allt går som planerat börjar spårvagnstrafiken år 2021. Först planeras spårvagnstrafik mellan centrum och Hervanta och mellan centrum och centralsjukhuset. Trafiken västerut från centrum börjar som det nu ser ut 2024.

I fullmäktige hördes färgstarka uttalanden av motståndarna till projektet. Till slut godkändes planerna ändå med rösterna 41–25. En ledamot röstade blankt.

De som motsätter sig spårvagnsprojektet är bland annat oroliga över kostnaderna och för hur spårvagnarna ska klara vid i vinterföre. Det befarades också att den tysta spårvagnen ska utgöra en fara för personer som hör dåligt.

Fullmäktiges ordförande Sanna Marin anklagade motståndarna för att förhala processen eftersom de upprepade sig själva i sina anföranden och omröstningen sköts upp med flera timmar.

Kostnadskalkylen är drygt 330 miljoner euro. Byggandet väntas komma igång nästa år.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33