Pekka Perä: Talvivaaras rykte dåligt utan orsak

Talvivaara är ett av Finlands mest avskydda företag. Bild: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Medierna behandlade Talvivaara i Sotkamo på ett orimligt sätt efter att gruvbolaget fick problem, anser Talvivaaras vd Pekka Perä.

Talvivaara kom etta i kommunikationskonsultföretaget Tekirs enkät i vilken man utredde vilka företag finländarna avskyr mest.

– Det här reflekterar direkt publiciteten som företagen får och hur informationen förmedlas, sade Pekka Perä under en paneldiskussion på Finlandsarenan i Björneborg.

Perä säger att proportionerna försvann i nyhetsförmedlingen om Talvivaara. Han anser att gruvbolagets problem överdrevs och det ledde till att allmänheten fått en felaktig bild av bolaget.

– Medierna går alltid i samma riktning, de är som en skock får. Det är få journalister som tar reda på saker, säger Perä.

– Medierna är till stora delar som en tryckpress. När en kommer med en nyhet reproducerar de andra den. Ingen har längre tid att börja kolla den andra sidan, om nyheten ens är sann.

– Talvivaaras rykte är dåligt utan orsak. Det är en bild som publiciteten skapat av vad som hänt där. Det kan ha funnits någon grundorsak men allt annat har överdrivits.

Talvivaara, Nordea och Nestlé är Finlands mest "avskydda" företag

De mest "avskydda" företagen i Finland är Talvivaara, Nordea och Nestlé, framgår av en enkät som konsultföretaget Tekir låtit göra.

Tre av fyra finländare avskyr ändå inga företag, enligt gallupen. När en finländare säger sig avsky ett företag beror det på att företaget anses äventyra människors hälsa, att anställda behandlas illa, att det sysslar med skattefusk eller med någon oetisk verksamhet.

Efter de tre mest omnämnda företagen kom det statsägda gruvbolaget Terrafame, elbolaget Fortum och elöverföringsbolaget Caruna.

Rätt få av de tillfrågade lyfte ändå fram enskilda företag. Bolaget Talvivaara som var framme mest nämndes av bara 3,3 procent av de tusen 15–79-åriga finländare som TNS Kantar intervjuade i juni.

Särskilt avskydda branscher som lyftes fram i gallupen var telefonförsäljning, snabblåneföretag, energibranschen, gruvindustrin, bankbranschen och pälsdjursuppfödning.

Temat om Finlands mest avskydda företag behandlades i en debatt i Finlandsarenan i Björneborg i dag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning