Stora prisskillnader i klientavgifterna – samma vårdservice kan kosta 750 euro eller 1000 euro i månaden

Skillnaderna i prissättningen mellan olika kommuner när det gäller är äldreomsorg är stor, skriver Talouselämä. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Det finns stora skillnaderna i klientavgifterna inom vården mellan olika kommuner, skriver Talouselämä. I själva vården finns inga sådana skillnader som skulle förklara prisskillnaden.

Vårdavgifterna och vårdstöden är en annan djungel som klienten kan ha svårt att hålla reda på. Skillnaderna i prissättningen mellan olika kommuner är också stor, skriver Talouselämä. Därför kan klienten tvingas betala flera tusen euro mer om året i en kommun med dyrare vård än en med lägre avgifter.

Extrema fall är Tammerfors och Villmanstrand. En äldre medelinkomsttagare i Tammerfors betalar 747 euro i månaden i klientavgift medan priset i Villmanstrand är 989 euro. Skillnaden mellan klientavgifterna är över 2 900 euro om året.

Prisskillnaderna är stora men helt enligt lagen. När det gäller själva vården finns inget innehållsmässigt som kan förklara prisskillnaden.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning