Tungviktarpolitiker risar Lohelas språkval

Talman Maria Lohela (Sannf) har råkat i blåsväder på grund av ändringen i språkpraxis. Bild: Vesa Moilanen

Politiker från fem riksdagspartier har skrivit ett brev till talman Maria Lohela (Sannf) där de fördömer hennes beslut att ta emot sin svenska talmanskollega på engelska.

Det var strax före svenska talmannens visit i Finlands riksdag förra veckan som programmet för träffen offentliggjordes. Då gick det upp för riksdagsledamöterna att talman Maria Lohela (Sannf) hade ändrat på tidigare praxis och bestämt att mötesspråket skulle vara engelska.

Nu uppmanar riksdagsledamöter som närvarade vid träffen och som representerar fem av riksdagens partier talmannen att tänka om:

– Vi ser det som viktigt att talmannen som institution och i enlighet med andan i grundlagen och arbetsordningen för riksdagen respekterar landets tvåspråkighet, skriver riksdagsledamöterna Maarit Feldt-Ranta (SDP), Erkki Tuomioja (SDP), Pertti Salolainen (Saml), Li Andersson (VF), Stefan Wallin (SFP), Peter Östman (KD) och Ville Niinistö (Gröna) i brevet.

Riksdagsledamöterna påpekar att vedertagen praxis hittills har varit att riksdagen och talmannen använder svenska med ledningen för Sveriges riksdag och under möten på hög nivå med svenska samarbetsparter.

– Vi godkänner inte att man avstår från den här praxisen. Det här är inte en teknisk fråga och saken kan inte motiveras med att det skulle vara svårt att använda tolkning, utan något mer mångfacetterat som inverkar på Finlands och Sveriges unika samarbete, skriver politikerna.

Lohela hade som känt avfärdat medarrangören Hanaholmens förslag att bekosta simultantolkning mellan svenska och finska vid mötet.

På fredag samlas den så kallade allsvenska riksdagsgruppen på Anna-Maja Henrikssons (SFP) initiativ för att också behandla fallet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning