Tallinn hoppas på höstlovsturister från Finland

Lennusadam med ubåt och isbrytare hör till Estlands absolut populäraste museer som besöks av både utländska och inhemska turister. Bild: Visit Estonia

Coronapandemin har också drabbat den estniska turistnäringen hårt. Samtidigt som branschorganisationen nu efterlyser statligt stöd hoppas turistföretagarna på höstlovsfirande finländare.

Det är en lek med siffror, men omkring en tredjedel av de finländare som över huvud taget reser planerar en resa till Estland i år, enligt en undersökning som Estlands statliga turistkontor Visit Estonia låtit göra. Den siffran ska ändå ses mot att den finska turismen i augusti minskade med närmare hälften från i fjol och ännu mer om man jämför med tiden före pandemin.

De finländska turisterna är viktiga för hotellmarknaden i Estland, och i augusti besökte enligt siffror från den estniska statistikcentralen 21 000 finländare vårt södra grannland. Att det europeiska centret för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC nu dessutom klassat Estland som ett land som inte rekommenderas för resor hjälper knappast upp situationen.

Tornet Paks Margareeta i Tallinn hör till de turistattraktioner som fått ett ansiktslyft under pandemin. I tornet kan man bland annat se ett 700 år gammalt vrak. Bild: Visit Estonia

Samtidigt som statistiken alltså visar att det går trögt för turismen att komma i gång igen har turistkontoret låtit göra en gallupundersökning bland finländarna som alltså visar att viljan att besöka Estland finns. Om en tredjedel av de tillfrågade säger sig planera en resa redan i år uppger ytterligare en tredjedel att ett besök planeras under nästa år. Förutom höstlovet hoppas esterna på att finländarna ska fira julfest i sitt södra grannland.

Gott om plats på fartygen

För höstlovet räknar både rederier och hotell i Tallinn med finländska turister. Men det finns fortfarande gott om plats på färjorna, uppger Tallinks finländska kommunikationschef Marika Nöjd.

– Vi har så pass många avgångar mellan Helsingfors och Tallinn varje dag att passagerarmängden fördelar sig på ett naturligt sätt mellan dem, säger Nöjd.

En tydlig trend just nu är enligt henne att folk väntar till sista minuten med att boka sina resor eftersom de vill se hur pandemiläget utvecklas. En del bokningar både för färjor och hotell har gjorts, men den slutliga mängden är det ännu för tidigt att säga någonting om.

På Tallink uppger man att passagerarna väntar med att boka sin resa så länge som möjligt. Det är ett fenomen som uppstått under pandemin, resenärerna vill se hurudant smittläget är så nära resan som möjligt. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Samma trend ser man på Viking Line som ändå uppger att bokningsläget inför höstlovet i år är betydligt bättre än vad läget var för ett år sedan.

– Vi har fortfarande plats på avgångarna till Tallinn, men bilplatserna börjar vara fullbokade på vissa avgångar, säger Christa Grönlund, kommunikationschef på Viking Line.

Viking Line tar inte fullt antal passagerare på sina avgångar. Grönlund understryker att rederiet vill hålla fast vid försiktighet och ge passagerarna en möjlighet att hålla avstånd till varandra. Speciellt på resorna till Tallinn är det viktigt eftersom de flesta väljer att åka utan hytt.

Grönlund uppger att man i år kan se att många väljer att övernatta flera nätter i Tallinn. Hotellbokningarna via rederiet är betydligt fler i år än vad de var i fjol.

Många museer

Finländarna utgör den största gruppen utländska turister i Estland, just nu domineras till exempel övernattningarna på hotell av resenärer inom landet. Ställvis har beläggningen på hotell i den estniska huvudstaden varit till och med sämre än i fjol då nedgången jämfört med 2019 redan var märkbar. Samtidigt är osäkerheten stor och coronapatienterna på de estniska sjukhusen blir fler.

Så sent som 2019 gjordes en femtedel av alla fritidsresor utomlands från Finland till Estland, visar siffror från det estniska turistkontoret.

Sparesor är fortfarande populära, men för den som väljer att åka till Tallinn under höstlovet och vill göra något annat finns en lång rad tips på sevärdheter. Många museer har renoverats under pandemin, och till exempel fotografiska museet i Tallinn hann inte vara öppet speciellt länge innan pandemin slog till.

På Visit Estonias lista på rekommendationer för Tallinn med omgivning finns bland annat Lennusadam, Estlands sjöfartsmuseum med en ubåt och en isbrytare med anknytning också till Finlands inbördeskrig. Samma tema, sjöfart, kan man uppleva i tornet Paks Margareeta, tjocka Margareeta, som nu öppnat nyrenoverat och utvidgat.

Historia, natur, dockor, hälsa, konst och filmer erbjuds också på museer runtom i den estniska huvudstaden.

Visit Estonia som frågat finländarna vad som lockar mest skriver ändå att besöken i Tallinn mest kretsar kring restauranger, shopping och nattliv.

För den som fått två vaccinationer mot covid-19 eller kan uppvisa ett färskt negativt coronatest är det fritt fram att resa till Estland. En del av rederierna erbjuder också passagerare möjlighet att ta ett covidtest ombord under överresan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning