Tallink planerar ny hamn med konsert- och konferenshus i Tallinn

Så här är det tänkt att Linnahall-området ska se ut i framtiden, om planerna går i lås. Linnahall ligger strax väster om hamnen. Bild: Pressfoto

Rederiet Tallink och staden Tallinn offentliggör planer på att bygga ett internationellt konferens- och konsertkomplex med tillhörande hamn i Tallinn. Prislappen beräknas till 300 miljoner.

Tallink-koncernen presenterade på onsdagen sina planer på ett omfattande byggprojekt på det så kallade Linnahall-området.

Koncernen har tillsammans med dess största ägare AS Infortar och Tallinn stad skrivit under ett intentionsavtal för ett projekt som i sin helhet beräknas kosta kring 300 miljoner euro.

Helheten skulle bestå av ett internationellt konferens- och hotellkomplex, med passagerarhamn, hotell, köpcentrum och restauranger.

Silja Symphony i Helsingfors. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Linnahall är ett idrotts- och kulturhus som uppfördes 1980 inför de olympiska seglingarna under OS i Moskva, med namnet V.I. Lenins sport- och kulturpalats.

Byggnaden har stått tom sedan 2010. Sedan dess har man fört långa diskussioner och förhandlingar om vad det förfallande komplexet ska kunna användas till framöver.

"Vår vision är att bygga ett lockande nöjeskomplex i anslutning till Linnahall och i dess närhet. Både staden Tallinn och Estlands regering har länge väntat på konkreta förslag för att utveckla Linnahall till ett internationellt händelsecentrum. Estland är i akut behov av en stor konsertlokal, med kapacitet på över 5 000 besökare", säger Tallinks vd Paavo Nõgene i ett pressmeddelande.

Enligt Nõgene besöks Tallinn årligen av kring 10 miljoner turister.

För att förverkliga planerna kommer de tre parterna att bilda ett nytt bolag, där staden äger 34 procent, Talllink-koncernen 33 procent och Infortar 33 procent.

"Med hjälp av våra samarbetsparter kan vi utveckla Linnahall, vilket både skulle sätta fart i turismen och skapa nya arbetstillfällen", säger Tallinns stadsdirektör Mihhail Kõlvart i pressmeddelandet.

Förutsatt att stadsfullmäktige stöder projektplanen kommer man att bilda ett nytt bolag under våren. I planeringen ska man beakta Linnahalls historiska arv och de krav de ställer på nybygget.

Byggtiden beräknas till tre år från och med det att alla nödvändiga tillstånd har beviljats.

Strax innan Tallink offentliggjorde nyheten stoppades handeln med Tallinks aktie på Helsingforsbörsen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning