Tallink möblerar om sin fartygstrafik efter passagerarflykt

Tallink stoppar all trafik med fartyget Silja Europa från och med den 21 september, men trafiken med fartygen Megastar och Star fortsätter som tidigare. Bild: Tallink Grupp/SPT

"Vi kan inte fortsätta som tidigare under dessa omständigheter", säger bolagets kommunikationsdirektör.

Tallink stoppar all trafik med fartyget Silja Europa från och med den 21 september. Orsaken är den minskade biljettförsäljningen och kraftigt minskade passagerarmängder.

– Vi har i slutet av augusti och början av september haft i genomsnitt 200 till 300 passagerare per avgång på Silja Europa. Det går inte att driva lönsam verksamhet med så få passagerare, säger kommunikationsdirektör Katri Link på Tallink.

Silja Europa ska gå i trafik endast under helger fram till den 21 september. Efter det stoppas all trafik med Silja Europa helt och hållet.

Det estniska utrikesministeriet utfärdade på torsdagskvällen en ny rekommendation som avråder alla estländare från att resa utomlands.

– Folk är rädda för att resa just nu. Många befarar att de sätts i karantän efter hemkomsten. Rekommendationerna justeras dessutom hela tiden, vilket bidrar till osäkerhet och ovisshet, säger Link.

Allt fler estländare har coronasmitta

På fredagen registrerades 15 nya fall av coronasmitta i Estland, vilket innebär att det totalt finns 2 456 personer som har drabbats av coronaviruset i landet. Under de senaste 14 dagarna har 15,84 personer per 100 000 invånare fått smittan, uppger Estlands hälsovårdsmyndighet Terviseamet.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd finns det skäl att begränsa resandet till länder där antalet smittade de senaste 14 dagarna har överskridit 8-10 personer per 100 000 invånare.

– Vi utgår från att de finska myndigheterna kommer att begränsa fartygstrafiken mellan Estland och Finland när som helst i september. Vi kan inte fortsätta som tidigare under dessa omständigheter, säger Link.

Tallinks fartyg Megastar och Star kommer att gå i trafik som tidigare mellan Tallinn och Helsingfors enligt den nuvarande tidtabellen. Tallinks fartyg Victoria I ska däremot omdirigeras och gå i trafik mellan Tallinn och Helsingfors under helger från och med den 25 september.

Tallink Silja kommer att kontakta alla kunder som berörs av bolagets beslut att omdirigera en del av trafiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning