Tallink erbjuder resenärer från Estland coronatest ombord

På fredagen börjar Tallink erbjuda coronatest ombord på fartyget Star. Under lördagen och söndagen erbjuds coronatest ombord Star och Megastar. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Resenärer från Estland erbjuds coronatest ombord Tallinks fartyg under helgen – fortsättningen öppen

Erbjudandet om att göra coronatest ombord gäller inledningsvis de som åker från Tallinn till Helsingfors under den här helgen.

Initiativet till att låta resenärer från Estland göra ett coronatest ombord Tallinks fartyg Star och Megastar kommer från Helsingfors stad.

Orsaken är Institutet för hälsa och välfärds rekommendation att testa alla som kommer till Finland. Målet är att förhindra spridningen av olika coronavirusvarianter.

Testerna utförs ombord av personal från Helsingfors stads social- och hälsovård. De är frivilliga och gratis, uppger rederiet på sin webbplats.

Åtgärderna gäller endast de som åker från Tallinn till Helsingfors med fartygen Star eller Megastar under den här helgen.

Testet inleds på Star under fredagen och utförs ombord båda fartygen under lördagen och söndagen.

Passagerarna får resultatet via textmeddelande inom 1–3 dagar. För tillfället får man resultatet i genomsnitt inom ett dygn.

Enligt rederiet är det öppet om man kommer att kunna göra coronatest ombord även framöver.

Under hösten testade Helsingfors stad erbjuda coronatest i ankomsthallen men få passagerare valde då att göra ett test.

Staden har fortsättningsvis en rådgivningspunkt i terminalen där resenärerna kan få information om hur de ska göra för att undvika smitta eller att smitta andra.

På torsdagen förvarnade regeringen och Institutet för hälsa och välfärd om skärpta åtgärder kopplade till inresor till Finland.

Myndigheterna ska diskutera åtgärderna nästa vecka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning