Oppositionen redo för samtal med talibanerna

Talibaner på Kabuls flygplats. Arkivbild. Bild: Khwaja Tawfiq Sediqi/TT-AP

Den väpnade oppositionen i Afghanistan öppnar för förhandlingar med talibanerna – som har trängt in i motståndsfästet Panjshir. "För att nå bestående fred", skriver motståndsledaren Ahmad Massoud i ett inlägg på Facebook.

Med kniven mot strupen har motståndsrörelsen Afghanistans nationella motståndsfront – som barrikaderat sig i Panjshirdalen – skickat ut en trevare till talibanerna om att sluta fred.

"NRF har i princip kommit överens om att lösa de nuvarande problemen och sätta stopp omedelbart för striderna och att fortsätta förhandlingar", skriver Ahmad Massoud i inlägget och fortsätter:

"För att nå bestående fred är RF redo att sluta strid på förutsättning att talibanerna också upphör med sina attacker och militära förflyttningar" i Panjshir och Andarabdistriktet i närliggande Baghlanprovinsen.

Talibanernas talesperson Bilal Karimi uppgav tidigare under söndagen att rörelsen har tagit sig in i Panjshirprovinsens huvudstad Bazarak och erövrat stora mängder vapen och ammunition, men uppgiften har inte gått att bekräfta.

Den italienska hjälporganisationen Emergency uppger att talibanerna har nått fram till byn Anabah omkring 25 kilometer in i dalen, där organisationen driver en kirurgklinik.

"Många har flytt från byar i området de senaste dagarna", skriver Emergency.

USA-baserade Long War Journal, utgiven av tankesmedjan FDD, betonar att det råder stor osäkerhet om situationen i Panjshir, men pekar på en rad obekräftade rapporter om att talibanerna intagit fler distrikt.

"Det ser inte bra ut", skriver tidningens redaktör Bill Roggio i ett inlägg på Twitter.

Förskansade sig

I samband med talibanernas maktövertagande förskansade sig en grupp motståndsmän i Pansjhirdalen, som har en lång historia av uppror mot de styrande, både under Sovjetockupationen och under talibanernas skräckregim 1996–2001.

Gruppen leds av Ahmad Massoud, son till den legendariske rebelledaren Ahmad Shah Massoud, och har även fått understöd av den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh, som ser sig själv som Afghanistans rättmätige ledare efter president Ashrafs Ghanis dramatiska flykt utomlands.

Begränsade möjligheter

Båda sidor säger sig ha tillfogat sin motståndare stora förluster. Många bedömare tror dock att rebellerna på sikt har mycket begränsade möjligheter att stå emot talibanerna, dels då dalen i dag är helt omringad av talibankontrollerade områden, dels då talibanerna fått tillgång till mängder av nya vapen i kölvattnet av USA:s tillbakadragande och regeringsarméns kollaps.

Massoud själv skrev på Facebook i lördags att kampen fortsätter.

"Vi kommer aldrig att ge upp kampen för Gud, frihet och rättvisa", skrev motståndsledaren, utan att direkt bemöta uppgifterna om att talibanerna intagit delar av eller hela Panjshir.

Panjshirdalen ligger några tiotals kilometer nordost om Afghanistans huvudstad Kabul, i provinsen Kapisa.

Dalen har länge varit svår att erövra och ses som en symbol för motstånd. Detta sedan varken Sovjets militär på 1980-talet eller talibanerna på 1990-talet lyckats besegra motståndsrörelsen där.

I Panjshirdalen finns fem dalgångar, vilket har gjort att området även kallas "De fem lejonen".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning