Talibanerna hoppas på mer samarbete

Kvinnor, flickor och studenter under en protest på en privat skola i huvudstaden Kabul förra veckan. Bild: Ahmad Halabisaz/TT-AP

Afghanistan vill ha goda relationer till andra länder, men ger inga löften när det gäller flickors utbildning trots internationella krav.

Under tisdagen träffar representanter för talibanrörelsen för första gången en delegation från EU och USA i ett försök att söka erkännande och hjälp för att undvika en humanitär kris.

– Det internationella samfundet måste börja samarbeta med oss, säger tillförordnade utrikesministern Amir Khan Muttaqi, och lägger till att landet då skulle kunna samverka med omvärlden på ett positivt sätt.

Det är nästan två månader sedan talibanerna snabbt tog över makten i Afghanistan, och det nya styret försöker skapa goda kontakter med andra länder för att få hjälp med att avvärja en ekonomisk kris.

"Försiktigt"

Talibanerna har dock hittills inte velat låta flickor i gymnasieåldern komma tillbaka till skolan, vilket har varit ett av det internationella samfundets viktigaste krav.

Muttaqi säger att talibanernas regering går försiktigt fram och inte kan väntas genomföra reformer som inte det internationella samfundet inte har lyckats med på 20 år.

– De hade massor av ekonomiska resurser och de hade ett starkt internationellt stöd men samtidigt ber ni oss att göra alla reformer på två månader?

"Ta upp frågor"

Enligt Nabila Massrali, talesperson för EU, är mötet på tisdagen tänkt att "göra det möjligt för USA och den europeiska sidan att ta upp frågor", bland annat om att göra det möjligt för människor att lämna landet, respekt för kvinnors rättigheter och att förhindra att landet blir en fristad för terrororganisationer.

Hon poängterar att mötet inte innebär ett erkännande av den "tillfälliga regeringen" i Afghanistan.

EU vill stärka sitt direkta stöd till det afghanska folket för att försöka avvärja "kollaps", har utrikeschefen Josep Borrel sagt inför mötet.

– Vi kan inte "vänta att se". Vi måste agera, och agera fort, sade han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning