Talibanerna avslutade vapenvilan – många döda i ytterligare självmordsattack

Förödelse efter en självmordsattack i Nangahar i Afghanistan. Arkivbild. Bild: AP-TT-STR

Minst 14 personer har dödats och 45 har skadats i Afghanistan efter att en självmordsbombare sprängt sig själv i provinsen Nangarhar. En kort stund före attentatet meddelade talibanerna att de inte längre kommer att upprätthålla den tillfälliga vapenvilan.

Självmordsbombaren detonerade sin sprängladdning utanför guvernörens kontor i provinsen Nangarhar, beläget i östra Afghanistan. Ännu har ingen tagit på sig ansvaret för attentatet. I ett självmordsattentat som begicks under lördagen dödades 25 personer. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig ansvaret för det dådet.

Söndagens självmordsattentat inträffade kort efter det att talibanerna i Afghanistan förklarat att de inte hade för avsikt att förlänga vapenvilan, utan i stället tänkte återuppta kampen mot regeringssidan.

De senaste dagarna har en vapenvila rått mellan talibanrörelsen och militären för att hedra slutet på den muslimska högtiden id al-fitr.

"Eldupphöret slutar i kväll och våra militära operationer återupptas. Vi har inga intentioner att förlänga eldupphöret, inshallah", skriver talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid i ett meddelande till nyhetsbyrån AFP.

Beskedet kommer dagen efter att Afghanistans president Ashraf Ghani meddelat att regeringens vapenvila mot talibanerna skulle förlängas. Han bad då också talibanerna att göra detsamma.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning