Talibaner: Vi har tagit gränsövergången

En gränspolis tittar ut över Chaman, den pakistanska stad som ligger i anslutning till Spin Boldak. Arkivbild. Bild: Emilio Morenatti/TT-AP

Talibanerna säger sig ha erövrat en av Afghanistans viktigaste gränsövergångar, Spin Boldak. Om uppgifterna stämmer har extremiströrelsen nu fri tillgång till ett viktigt stödområde – och heroinets smugglingsrutter på världshaven.

Spin Boldak är den sydliga av två större gränspassager mellan Afghanistan och Pakistan, och går längs vägen mellan Quetta i Pakistan och afghanska Kandahar.

"I och med detta är vägen mellan Boldak, Chaman och Kandahar-tullen under våra krigares kontroll", säger talibanernas talesman Zabihullah Mujahid i en kommuniké.

Uppgifterna bekräftas enligt AFP av pakistanska säkerhetskällor, och av talrika bilder på sociala medier av beväpnade talibaner som strosar omkring i Spin Boldak. Men inrikesministeriets talesman i Kabul, Tareq Arian, hävdar enligt nyhetsbyrån att "säkerhetsstyrkorna har slagit tillbaka attacken".

Gränspassagen förbinder Afghanistan med Baluchistan, en pakistansk provins där många högt uppsatta talibaner brukar gömma sig, eller sina familjer, undan striderna i hemlandet.

Avskydde heroin

Och från miljonstaden Quetta fortsätter vägen söderut till Karachi, Pakistans största stad och ekonomiska nav. Karachi är en av Indiska oceanens viktigaste hamnar. Förutom alla möjliga slag av lagligt gods antas här även mängder av heroin smugglas ut över världshaven.

Afghanistans opiumodlingar utgör ursprung för stora delar av världens heroinhandel. För 30 år sedan avskydde talibanerna den illegala drogen, och förbjöd den när de tog makten i Afghanistan 1996. Men efter det att USA invaderat 2001 blev finansiering av kriget viktigare, och numera misstänks talibaner dra in många miljarder varje år på heroinsmugglingen.

85 procent

Efter 20 års krigföring håller USA nu på att packa ihop sina styrkor för att om någon månad åka hem, vilket utlöst frenetisk aktivitet bland talibanernas milisstyrkor. I förra veckan sade sig talibanerna kontrollera 85 procent av Afghanistan.

AFP beskriver det som att regeringssidan bara håller "inte så mycket mer än ett antal provinshuvudstäder som i princip behöver försörjas via flyg".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning