Tålamodet i Riihimäki räcker inte för långsiktigt arbete – Cocks får sin fjärde tränare på ett år

Det råder kaos i Cocks efter att laget ska värva sin fjärde tränare på mindre än ett år. Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Cocks satsning på att bygga på sikt och satsa på egna juniorer ser ut att ha kommit av sig helt. Nu ska klubbens ordförande Jari Viita utse den fjärde tränaren att leda laget under de senaste tio månaderna.

I februari sade Cocks ordförande att en era är slut i Cocks. Då stod det klart att meriterade tränaren Gintaras Savykunas lämnar laget, att storstjärnan Nico Rönnberg tackar för sig efter säsongen och att laget inte kan delta i Champions Leagues gruppspel efter att turneringsformatet görs om.

I en intervju för Yle Sporten talade Viita om att lyfta in egna juniorer i truppen och att bygga om verksamheten från grunden. För att skapa stabilitet skrev klubben ett tränarkontrakt av modellen 2+2 år med Boris Dvorsek.

Signalen var klar: Dvorsek skulle vara en av huvudarkitekterna då Cocks föryngrar och förnyar sitt lag och siktar på ett lagbygge med egna produkter i ledet.

– Det var viktigt för oss att flera av nyckelspelarna skrev på fleråriga kontrakt. Det här året handlar mycket om att bygga något nytt och förbereda Cocks för kommande säsonger, sade Dvorsek till Yle Sporten så sent som i september.

Det klingade rätt illa med det faktum att Cocks den här säsongen har 14 utländska spelare i laget och de enda inhemska spelarna som har någon roll att tala om är rutinerade landslagsrävarna Teemu Tamminen och Roni Syrjälä.

På lördag visade ordförande Viita att det varken finns tid eller utrymme för tålamod, långsiktigt arbete eller att bygga något nytt då han sparkade Dvorsek, italienska spelaren Stefano Arcieri fick gå och han flyttade assisterande tränaren Bojan Zupanjac tillbaka till spelplanen.

Beskedet kom efter att Cocks förlorat sina matcher i den tredje omgången (ingen första omgång spelades) i EHF European Cup mot RK Gorenje Velenje från Slovenien. Dessutom har laget förlorat två gånger mot serieettan Dicken i den inhemska ligan.

Dvorsek fick alltså leda Cocks i 17 matcher (13 segrar och 4 förluster) innan han fick gå. Klubbledningen ansåg det vara en tillräckligt lång tid under en säsong som präglats av coronapandemin för att avgöra att han är fel man för att skapa det nya Cocks.

Den nya tränaren – som ska utses efter julledigheten – blir den fjärde i Riihimäki på tio månader.

Hur en klubb bygger upp något nytt och långsiktigt från grunden under dessa kaotiska förhållanden är svårt att förstå. Jari Viitas tålamod verkar vara svårt att kombinera med långsiktigt arbete.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning