Tala svenska och inrätta språkpolis!

Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Jag skulle bli glad om någon finlandssvensk instans åtog sig att upprätthålla ett register över vilka företag som ger service på svenska så att jag kan välja var jag handlar.

Tack till Susanna Ginman för ledaren och Tobias Pettersson för krönikan i HBL (11.9). Så ska det låta! Vill vi att svenskan ska finnas kvar som ett levande språk i Finland måste vi använda svenska så ofta det bara är möjligt.

Jag vill också tacka för artikeln (10.9) om den senaste språkbarometern och bidra med några exempel från Åboland. Hos Posten i Åbo (svensk minoritet), både i postkontoret på Eriksgatan och i en stormarknad i Kuppis får man utmärkt service på svenska. Postens ombud i Pargas (R-kiosken) (svensk majoritet) byter däremot till finska och vägrar prata svenska. Hos Alko är trenden liknande, i Åbo finns svensk service, men inte alltid i Pargas, däremot alltid i Nagubutiken.

Jag skulle bli glad om någon finlandssvensk instans åtog sig att upprätthålla ett register över vilka företag som ger service på svenska så att jag kan välja var jag handlar. Dessutom borde det finnas en språkpolis som håller koll på att myndigheterna sköter sin skyldighet att ge service på svenska.

Kerstin Jansson, Åbo/Pargas/Stockholm

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning