Takrännor slets loss, bastubåt smet från kajen och gummibåt kapsejsade i Helsingfors – i dag väntas vindarna mojna

Hårda vindar drog in över Finland i går. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Kraftiga västliga vindar drog in över Finland under lördagen.

På flera håll i Finland uppmättes stormvindar under gårdagen, då kraftiga vindar från väst drog in. Också i Helsingfors uppmättes vindstyrkor kring 20 meter i sekunden. Blåsten sysselsatte räddningsmyndigheterna.

Gummibåt kantrade

Sent på lördagskvällen ryckte räddningsmyndigheterna ut för att hjälpa en man som hamnat i sjönöd med sin gummibåt utanför Ärtholmen. Larmet kom från en orolig passagerare på en Tallinnfärja, som hade sett den lilla gummibåten i hård sjögång.

En stund senare tog också den nödställda, en yngre man, kontakt med sjöräddningen och berättade att han ligger på den kantrade båten utan flytväst.

Flera av räddningsverkets, polisens och sjöräddningens enheter kom till platsen. De enheter som var på land fick syn på den nödställda mannen och kunde leda båtenheterna till platsen. Mannen lyftes ombord på en av sjöräddningens båtar.

Akutvårdarna som kontrollerade den blöta och lindrigt nerkylda mannen klarat sig utan allvarliga men.

Vid tiden för olyckan var vinden över 20 m/s och sjögången var hård. Vinden försvårade räddningsenheternas verksamhet, skriver Sjöräddningscentralen i Helsingfors i sin rapport.

Takrännor lossnade på Högbergsgatan

Vid halv 11-tiden på lördagskvällen meddelade polisen att Högbergsgatan har stängts av mellan Skarpskyttegatan och Bergmansgatan. Orsaken var att vinden hade slitit loss takrännor från husen.

Räddningsverket tog bort rännorna som dinglade i vinden. Ungefär en timme senare öppnades gatan för trafik igen.

I Hagnäs slets en bastubåt loss från kajen då stormen rev sönder båtens rep, skriver Iltasanomat. Båten fastnade under Hagnäsbro bakom en restaurangbåt där räddningsverket temporärt förtöjde bastubåten. Ingen var ombord på båten då olyckan skedde.

Vindarna bedarrar

I dag väntas stormvindarna bedarra, då det klarnar upp med början på västkusten. I Nyland är vindarna fortsatt starka under förmiddagen, med hastigheter i byarna på upp till 20 meter i sekunden.

Varning för hård vind och höga vågor råder fortsättningsvis i Finska viken och norra Östersjön.

Till kvällen blir det kallare igen i södra och västra Finland, med temperaturer kring nollstrecket eller precis under det.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning