Tajta leggings i blåsväder – igen

Träningstajts – ett omdebatterat plagg. Bild: TT/AP/Mary Altaffer

Träningstajts – ett bekvämt modeplagg eller en inbjudan till stirrande? En upprörd mammas insändare i en katolsk universitetstidning har fått mothugg långt utanför USA, och gett upphov till ett nytt fenomen: leggings day.

Metoo-rörelsen blåste liv i debatten om kvinnors rätt att klä sig hur de vill utan att uppvaktas sexuellt. Nu har den blossat upp igen.

I stormens öga står Maryann White, som i en kritiserad insändare till skoltidningen på katolska Notre Dame-universitetet i Indiana i USA presenterar sig som en katolsk fyrbarnsmamma.

"Träningstajts är så nakna, så passformade, så avslöjande. Nästa gång du går och shoppar, kan du inte tänka på oss mammor till söner och välja jeans i stället", skriver White i insändaren, döpt till "Leggingsproblemet", som blivit viral i sociala medier.

"Jag vill inte se dessa rumpor, men de går inte att undvika. Hur svårt är det inte då för unga killar att ignorera dem?"

#Leggingsday

Om Maryann Whites ambition var att andelen kvinnor som bär träningstajts skulle minska på universitetsområdet, är hon säkerligen besviken nu.

Insändaren tycks nämligen ha fått motsatt effekt, enligt rapporter i flera amerikanska medier.

Under dagarna som följde haglade uppmaningarna bland universitetets studenter att klä sig i plagget och publicera bilder på sociala medier under hashtaggen #leggingsday. Initiativet har sedan spridit sig långt utanför USA:s gränser.

"Kära katolska mor, var god påminn din son om att han är ansvarig för sitt eget handlande och att mitt människovärde är detsamma oavsett vad jag har på mig", skriver en Twitteranvändare.

Flera kontroverser

Maryann Whites insändare är inte den enda kontroversen som träningstajtsen figurerat i på senare tid, rapporterar tidningen The New York Times.

2017 tvingades två passagerare klädda i leggings stiga av ett amerikanskt flygplan eftersom de, enligt flygplansbesättningen, bar opassande kläder. Även det fallet gav upphov till debatt på sociala medier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning